ANP

België en Nederland zullen vanaf 2017 om en om het luchtruim boven de Benelux bewaken. Dat staat in een verdrag dat het Belgische en Nederlandse kabinet vandaag in Den Haag ondertekenden.

Bijna het voltallige kabinet van België is vandaag op het Binnenhof, waar het met de Nederlandse ministersploeg vergaderde. De Belgische minister van Defensie Vandeput en zijn Nederlandse collega Hennis zetten hun handtekening.

Het verdrag gaat onder meer over de onderschepping van burgervliegtuigen die mogelijk door terroristen zijn gekaapt. Over de onderschepping van vijandige militaire vliegtuigen zijn bij de NAVO al afspraken gemaakt. 

Luxemburg

Zowel België als Nederland heeft permanent twee jachtvliegtuigen beschikbaar, die na een korte waarschuwingstijd inzetbaar zijn. Bedoeling is dat zij die in gelijke mate beschikbaar stellen. 

Luxemburg heeft geen jachtvliegtuigen, maar is wel bij het verdrag betrokken. De Luxemburgse ambassadeur in Nederland zette ook zijn handtekening. Luxemburg heeft het gebruik van dodelijk geweld boven het eigen grondgebied uitgesloten. 

Hennis: verdrag met België heel belangrijk
Michel en Rutte lopen van het Torentje naar het Mauritshuis ANP

Mauritshuis

De twee ministersploegen maakten ook afspraken over samenwerking op andere terreinen, zoals het inzetten van Nederlandse blushelikopters van Defensie bij grote natuurbranden in België en het delen van het ambassadepand in Congo. 

Het is bijzonder dat twee bijna voltallige kabinetten bij elkaar komen. Premier Rutte gaf zijn Belgische ambtsgenoot een rondleiding over het Binnenhof en door het Mauritshuis.

STER reclame