Moslims in een moskee in Rotterdam
NOS Nieuws

Racisme tegen moslims? 'Ze moeten niet zeiken'

"De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet", zegt Facebook-reageerder Paul Egberink. "Ik als atheïst heb ook een eigen mening, maar dat mag niet want dan ben ik een racist..!!? Omdat mijn mening afwijkt van wat er in de koran staat."

Het onderzoek naar discriminatie van Rotterdamse moslims schiet verschillende volgers van onze Facebookpagina in het verkeerde keelgat. "Wie islamkritiek bedrijft, is een racist. Wie criminaliteit onder allochtonen aan de orde wil stellen, is een racist. [...] Alleen de allochtonen zijn vrijgesteld", zegt Iga Hagen.

Betonrot

Vooral aan de opmerkingen van Ahmed Aboutaleb wordt aanstoot genomen. De Rotterdamse burgemeester noemde racisme en discriminatie "een soort onzichtbare betonrot in de samenleving".

Thomas Duiker draait het om en ziet de ware betonrot in de teloorgang van de Nederlandse cultuur van gelijke rechten voor mannen, vrouwen en homo’s en vrijheid van meningsuiting.

"Generaties hebben zich er hard voor gemaakt zodat wij nu de vruchten kunnen plukken en hele volksstammen hier nu maar wat graag naartoe komen. Het gevolg is dat men aanstoot neemt aan schaars geklede vrouwen, onze (kinder)feesten, voedsel en ons recht om onze mening over hen te uiten." Hij sluit zijn betoog af met: "Nee, andere culturen erin en de Nederlandse eruit. Het is maar wat je 'betonrot' noemt."

Niet zeiken

Jaap van der Leij: "Zijn ze tolerant tegen homo’s, andersgelovigen, andere cultuur, andere feesten? Nee. Zolang dat er niet is, moeten ze niet zeiken. En laat ze dan zorgen dat ze ook niet in Opsporing Verzocht komen."

"Het is geen discriminatie en geen racisme", zegt Tomas Vijver. "Wij hebben het recht om onze mening te uiten over hoe ze zichzelf kleden en hun geloof te bekritiseren."

In de discussie op Facebook is af en toe ook een ander geluid te horen. "Aboutaleb heeft 100% gelijk. Te veel racisme en discriminatie, vooral op sociale media. In het echt hoor ik zulke belachelijke uitingen nooit", zegt Anne van Neer. "Jezus man, de reacties hier zorgen ervoor dat ik me echt oncomfortabel voel", zegt iemand die zich Aoi Hyüga noemt. "De reacties hier bewijzen hoe racistisch sommige Nederlanders zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl