NOS Nieuws

Aboutaleb: racisme en discriminatie zijn betonrot

Het is verontrustend dat discriminatie van moslims vaker voorkomt dan gedacht. Dat zegt burgemeester Aboutaleb in reactie op een onderzoek onder moslims in Rotterdam.

"Racisme en discriminatie zijn een soort onzichtbare betonrot in de samenleving", zegt Aboutaleb. "Niet iedereen is zich ervan bewust en het manifesteert zich pas als dat balkonnetje naar beneden komt. Dat is levensgevaarlijk, daar moeten we voor oppassen."

Volgens Aboutaleb is de samenleving de laatste tijd verhard. "Het debat over misstanden rond de islam en moslims in relatie tot terreur is verworden tot een vrijbrief om op mensen te schelden en discriminerende uitlatingen te doen."

Dat is onaanvaardbaar, vindt de burgemeester, die geen enkele vorm van racisme en discriminatie wil tolereren. "Nul incidenten per jaar is het enige aanvaardbare resultaat."

Dat resultaat moet behaald worden door met elkaar in gesprek te gaan, zegt Aboutaleb. "Als de overheid in beeld is, heeft de discriminatie zich al voltrokken: in de bus, op school, op andere plekken." De overheid kan volgens hem wel registreren, opsporen en berechten, maar de oplossing ziet de Rotterdamse burgemeester in een "stevig debat" in de samenleving".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl