Spotters en minister verwelkomen eerste JSF's
Onder het toeziend oog van honderden vliegtuigspotters zijn op vliegbasis Leeuwarden voor het eerst twee Joint Strike Fighters geland. Het eerste gevechtsvliegtuig landde om 21.17 uur, de ander zo'n tien minuten later. De JSF moet op termijn de F-16 gaan vervangen.
Defensie zond de landing rechtstreeks uit via een livestream met commentaar.
Kort voor de landing voerden de JSF's een zogenoemde flypast uit, waarbij ze laag over de vliegbasis vlogen. Daaraan deed ook een toestel van Defensie mee, met daarin minister Jeanine Hennis. Die was eerder vandaag opgestegen om de JSF's naar Nederland te escorteren.
Het is eerste keer dat de JSF, die eigenlijk F-35 Lightning heet, Nederland aandoet. De toestellen komen uit de VS en zijn hier voor zogenoemde belevingsvluchten. Omwonenden van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel, waar de JSF's uiteindelijk vanaf 2019 worden gestationeerd, kunnen alvast het geluid ervaren en vergelijken met dat van de F-16's. Ook zijn de gloednieuwe toestellen een van de attracties bij de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.
Spotters
De F-35's werden opgewacht door honderden vliegtuigspotters en andere belangstellenden. De meesten hadden zich verzameld rond een kleine verhoging aan de rand van de vliegbasis.
Ook online trok de komst van de JSF de nodige aandacht: zo'n 76.000 mensen bekeken het moment van de landing via een speciale stream van Defensie.
Op de grond werden de toestellen onthaald met een watersaluut. De piloten werden opgewacht door Hennis, de leiding van de Koninklijke Luchtmacht en familieleden.
5 miljard
Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters besteld. De eerste toestellen komen in 2019 naar Leeuwarden; drie jaar komen er ook toestellen op de basis in Volkel. Vijf F-35's blijven in de Verenigde Staten voor trainingsmissies. Met het project is ruim 5 miljard euro gemoeid.
- liveblog
Duitsland verlengt lockdown tot 14 februari • Pfizer levert toch meer vaccins aan Nederland
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 19 januari.
'Rutte en De Jonge moeten echt duidelijk maken waarom avondklok nodig is'
Volgens crisisexpert Marco Zannoni moet het kabinet morgen duidelijk maken wat de exacte bijdrage van een dergelijk zware maatregel is bij de bestrijding van de Britse variant.
- liveblog
Kamer: Rutte moet eigen betrokkenheid bij toeslagenaffaire erkennen
De Tweede Kamer debatteert vandaag over het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Het kabinet is daarom afgetreden.