Wrakstukken EgyptAir gevonden

In de Middellandse Zee zijn wrakstukken gevonden van het vermiste vliegtuig van EgyptAir. Dat heeft het Egyptische leger bekendgemaakt op de staatstelevisie. De wrakstukken van de Airbus A320 zijn aangetroffen op 300 kilometer van de havenstad Alexandrië.

Bij de zoektocht zijn door het leger ook lichaamsdelen gevonden, zegt het Egyptische ministerie dat over de burgerluchtvaart gaat. Ook zouden er vliegtuigstoelen en bagage van passagiers zijn gevonden. De zoektocht gaat nog steeds door. 

Zwarte dozen

Een Egyptisch onderzoeksteam gaat de gevonden voorwerpen en wrakstukken onderzoeken met hulp van Franse en Britse onderzoekers. Ook een expert van Airbus doet mee.

Het gebied wordt nu verder uitgekamd in een poging de zwarte dozen van het toestel te vinden. Daarmee hopen de onderzoekers te kunnen achterhalen wat er met het vliegtuig is gebeurd. 

Franse en Amerikaanse hulp

Een Frans marineschip is vanuit Toulon onderweg. Het is uitgerust met sonarapparatuur die het signaal van de cockpit voice recorder en de flight data recorder kan oppikken. Het duurt twee tot drie dagen voordat het schip op de plek aankomt waar het vliegtuig vermoedelijk in zee verdween. 

Het zoekgebied op de Middellandse Zee ligt ruwweg tussen de Egyptische havenstad Alexandrië en het Griekse eiland Kreta. Het water is 2500 tot 3000 meter diep op de plek waar wordt gezocht. 

Ook de Amerikanen helpen. Ze hebben P-3 Orion marinevliegtuigen beschikbaar gesteld die zijn gestationeerd op Sicilië. Vanuit daar is het drie à vier uur vliegen naar de vermoedelijke rampplek. Zowel gisteren als vandaag heeft een Amerikaans marinevliegtuig meegedaan aan de zoektocht. Tot nu toe hebben de Amerikanen geen wrakstukken of andere sporen van vlucht MS804 gevonden.

Medeleven

De Egyptische president Sisi heeft meteen na de bekendmaking van de vondst van wrakstukken en lichaamsdelen zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de mensen die aan boord waren. "Met immens veel verdriet betreur ik de slachtoffers."

Het is voor het eerst dat Egypte officieel spreekt van een crash. Gisteren zeiden de autoriteiten nog uit te gaan van een vermissing, totdat er wrakstukken worden gevonden.

Het toestel dat onderweg was van Parijs naar Caïro verdween in de nacht van woensdag op donderdag van de radar. Gisteravond waren er berichten dat delen van de Airbus A320 bij het Griekse eiland Karpathos waren gevonden, maar die bleken niet te kloppen.

Aan boord van het toestel waren 56 passagiers en tien bemanningsleden. De meesten van hen kwamen uit Egypte. Er zaten ook vijftien Fransen in het vliegtuig.

NOS / Lars Boogaard

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft op satellietbeelden een mogelijk oliespoor gezien. Het beeld is van gisteren rond 16.00 uur. Daarop is een spoor van zo'n twee kilometer lang te zien, op zo'n veertig kilometer van de laatst bekende locatie van het vliegtuig. De organisatie waarschuwt dat op geen enkele manier met zekerheid kan worden vastgesteld dat het oliespoor van de verdwenen vlucht MS804 is. 

STER reclame