Vanaf 1 april betalen vrachtwagens al tol ANP

De ANWB is niet te spreken over de plannen van de Vlaamse minister van Mobiliteit om tol te gaan heffen voor automobilisten op Belgische wegen. "Het is een slecht plan", zegt Ferry Smith, directeur Algemeen Ledenbelang van de ANWB, tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De Vlamingen moeten er volgens hem eerst maar voor zorgen dat hun wegen op orde zijn. "Als je van plan bent geld te vragen, zorg dan ook dat de kwaliteit van de weg een beetje fatsoenlijk is."

België heeft jarenlang te weinig geïnvesteerd in goede infrastructuur, zegt Smith. Nederland betaalt relatief veel wegenbelasting. Daarom vindt hij het oneerlijk dat ook Nederlanders moeten opdraaien voor de kosten. "Vooral als je op die wegen moet reizen om op vakantie te gaan." 

Europese regels

Als buitenlanders gaan meebetalen kunnen de belastingen voor Vlaamse automobilisten omlaag, en dat kan in strijd zijn met Europese regels. "Het is een vorm van financiële discriminatie", zegt Smith. Duitsland wilde dezelfde plannen invoeren voor 2016. Zij werden door de Europese Commissie teruggefloten.

Smith vindt dat met zo veel tolsystemen automobilisten te veel "virtuele drempels" op hun vakantie in Europa over moeten. Hierdoor zou het vrije verkeer van personen in het geding komen.

De Europese koepelorganisatie van automobilisten wijst de plannen ook af. 

Sinds 1 april heeft België al kilometerheffing voor vrachtverkeer. Nederland heeft zich zonder succes daartegen verzet.

STER reclame