NOS Nieuws

Vlaamse minister wil tol heffen op personenauto's, ook uit buitenland

De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts wil tol heffen voor personenauto's, uit zowel binnen- als buitenland. Hij heeft dat plan geopperd in een programma van de zender VTM. De kilometerheffing zou ertoe moeten leiden dat Vlamingen minder belasting gaan betalen, zei de minister van de NV-A, de grootste partij in België.

"Nu zijn er zo veel buitenlandse chauffeurs die door Vlaanderen razen zonder dat ze 1 eurocent bijdragen aan de infrastructuur en de kosten daarvan", zei Weyts. "Als we hen laten betalen, dan kunnen we de verkeersbelasting voor de Vlaming afschaffen en de extra inkomsten gebruiken om te investeren in weginfrastructuur."

Weyts zei dat geen enkel ander land zoiets heeft. Hij wil het daarom wel "slim" doen, door bijvoorbeeld het rijden in de nacht goedkoper te maken. Weyts wil binnenkort al met twee proefprojecten beginnen.

Vrachtverkeer

België kent sinds 1 april een kilometerheffing voor vrachtverkeer. Daar was vanuit Nederland verzet tegen, maar dat haalde weinig uit. De invoering van de heffing voor vrachtwagens verliep niet vlekkeloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl