Chauffeurs in de rij bij de uitgifte van tolkastjes
NOS Nieuws

Aanhoudend klachten over tolkastjes vrachtwagens België

De problemen in België met de kilometerheffing voor vrachtwagens houden aan. De kastjes die chauffeurs sinds vrijdag in hun wagen moeten hebben, werken niet goed of ze zijn niet beschikbaar. Bij brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) komen nog aldoor klachten binnen, bevestigt woordvoerder Renée Reijers.

"Er komen ieder uur nieuwe klachten binnen. Ook in het weekend ging dat door", vertelt Reijers. "Donderdag en vrijdag zaten we hier continu met vier mensen. Dat doen we nu niet meer, maar de klachten blijven komen."

TLN had al gewaarschuwd voor chaos bij de invoering van de tolheffing en daarom uitstel bepleit. "Een van onze leden had 85 kastjes besteld, die deden het alle 85 niet." België stelt dat alles goed verloopt en legt het probleem bij de transportbedrijven, aldus Reijers.

De organisatie heeft minister Schultz van Haegen gevraagd om in samenspraak met haar Belgische collega naar een oplossing te zoeken. TLN wacht nu op antwoord van de minister.

Files en blokkades

Op weg naar België leiden de problemen met de kastjes net als voor het weekend tot problemen: op de A67 tussen Eersel en de Belgische grens staat een file van enkele kilometers.

In België zelf blokkeren Waalse chauffeurs op veel plekken de snelwegen, onder meer bij het vliegveld van Charleroi. Daarmee protesteren ze tegen de tolheffing en tegen het uitblijven van toezeggingen door de federale overheid in België.

De truckers laten personenauto's door, maar houden vrachtwagens tegen. Het is niet duidelijk hoelang deze acties gaan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl