Minister Schultz en haar Vlaamse collega Weyts (L) na ondertekening van een verdrag over de bouw van een nieuwe zeesluis
NOS Nieuws

Schultz verzet zich tegen kilometerheffing België

Verkeersminister Schultz zal alles uit de kast halen om de plannen voor rekeningrijden in België tegen te gaan. "Het is wéér een barrière, terwijl we het in Europa toch hebben over vrij verkeer van personen en goederen". België wil per 1 april 2016 een kilometerheffing invoeren voor vrachtwagens vanaf 3,5 ton.

Vlaanderen en Wallonië werken ieder apart al jaren aan een systeem van rekeningrijden, vooralsnog alleen voor vrachtwagens. Vlaanderen maakte deze week de tarieven bekend: 7 tot 20 cent per kilometer, afhankelijk van op welke weg er gereden wordt en hoe schoon de vrachtwagen is.

Schultz heeft haar Vlaamse collega Weyts al laten weten dat Nederland tegen is. Er zullen meer gesprekken volgen, kondigt ze aan. Ze wijst er verder op dat de Europese Commissie nog een uitspraak moet doen over het tolplan van Duitsland. Daarna zal het Belgische plan pas beoordeeld worden.

Minister Weyts zei tegen de VRT dat hij de plannen hoe dan ook wil doorzetten. "Ik begrijp dat Nederland het niet leuk vindt, maar heel de wereld rijdt over de wegen van Vlaanderen en het zijn enkel de Vlamingen die daarvoor betalen. Daar komt verandering in, dat kan niet anders."

Meebetalen

Duitsland is van plan een tolheffing in te voeren voor alle buitenlandse automobilisten. Vooral in Beieren vinden de Duitsers dat die moeten meebetalen aan hun wegen. Veel automobilisten uit Oostenrijk en Italië maken gebruik van de Duitse snelwegen. Duitsers moeten in die landen wel tol betalen, maar andersom niet.

Juist de uitzondering voor automobilisten uit eigen land kunnen België en Duitsland de das omdoen, verwacht Schultz. "Allebei de plannen kunnen verworpen worden vanwege discriminatie." Beide landen willen eigen rijders compenseren via een lagere wegenbelasting.

Nederland heeft zelf geen tolheffingsplannen. "Een slecht idee moet je niet afstraffen met een ander slecht idee".

Schultz tegen rekeningrijden België

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl