President Erdogan afgelopen donderdag bij een speech in Ankara
NOS Nieuws

Erdogan wil anti-terreurwetten niet aanpassen voor Europa

De Turkse president Erdogan weigert om wijzigingen aan te brengen in de Turkse anti-terreurwetten, zoals de Europese Commissie eist. "Wij gaan onze eigen weg en jullie ook", zei hij tegen de EU-landen in een toespraak in Istanbul die rechtstreeks op tv werd uitgezonden.

Turkije moet zijn anti-terreurwetten van de commissie in lijn brengen met Europese standaarden. Het is een van de 72 voorwaarden die Brussel heeft gesteld aan het schrappen van de visumverplichting.

Volgens de commissie is de definitie van terrorist in de huidige wetgeving te breed, waardoor de autoriteiten bijvoorbeeld ook kritische journalisten kunnen vastzetten.

Afspraken nakomen

Pas als de Turken alle afspraken nakomen, zijn visa vanaf juli niet meer nodig. De visumliberalisering is een van de beloningen voor Turkije omdat het land de EU helpt om de vluchtelingenstroom te beperken.

De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, Kati Piri van de PvdA, sprak eerder deze week al haar zorgen uit dat de Turken niet op tijd klaar zouden zijn met de wetswijziging.

Optimistisch

Eurocommissaris Timmermans zei afgelopen woensdag nog dat de ontwikkelingen in het land de goede kant opgaan. "Als Turkije op dezelfde voortvarende manier doorgaat, heb ik er vertrouwen in dat snel aan alle voorwaarden is voldaan", zei hij.

Ook de EU-gezant in Ankara, Hansjørg Haber, was eerder vandaag nog optimistisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl