Reuters

Turkije heeft indrukwekkende stappen gemaakt om aan de voorwaarden van de Europese Unie voor visumliberalisatie te voldoen en dus mogen Turken vanaf juli zonder visum door Europa reizen. Dat zegt de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans. Volgens Timmermans is er nog wel werk aan de winkel en is nog niet aan alle voorwaarden voldaan, maar de ontwikkelingen gaan de goede kant op.

De Europese regeringsleiders en Turkije spraken op 18 maart af om de visumverplichting voor Turkije af te schaffen als Turkije zou voldoen aan alle 72 eerder gestelde voorwaarden. De afspraken maakten deel uit van het zogenoemde ruilplan, waarbij Turkije vluchtelingen uit Europa zou terugnemen en Europa in ruil daarvoor Syrische vluchtelingen zou opnemen. 

Terreur

"Als Turkije op dezelfde voortvarende manier doorgaat, heb ik er vertrouwen in dat snel aan alle voorwaarden is voldaan", aldus Timmermans. Er zijn nog vijf problemen over. Zo moet Turkije nog wetten aannemen die corruptie tegengaan. Ook moet een samenwerkingsovereenkomst met Europol worden afgesloten en ook moeten afspraken worden gemaakt over samenwerking op het gebied van justitie. Als laatste moet Turkije nog wetten aannemen die terreur bestrijden en het mogelijk maken om inlichtingen met de EU te delen.

De Europese Commissie is nog bezorgd over arrestaties en veroordelingen van journalisten en academici op grond van terreurverdenkingen. Volgens Brussel wordt daardoor de vrijheid van meningsuiting beknot en leidt het tot zelfcensuur. 

Biometrisch

Timmermans herhaalde dat de sluizen niet worden opengezet. "Er komen alleen mensen naar Europa met een zeer veilig biometrisch paspoort. Daar staan foto's op, die aan de internationale eisen voldoen, vingerafdrukken en andere bijzondere kenmerken. Dat maakt het heel veilig", aldus Timmermans. 

STER reclame