Journaliste Frederike Geerdink vorig jaar bij de rechtbank in Turkije
NOS Nieuws

'Anti-terrorismewetgeving Turkije niet op tijd aangepast'

PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri verwacht niet dat Turkije op tijd aan de voorwaarden voldoet om al in juli in aanmerking te komen voor visumvrij naar de EU reizen. In Nieuwsuur zei ze dat het Europarlement pas begint met de behandeling van de wet wanneer Turkije aan alle 72 voorwaarden voldoet. De kans dat dat lukt voor 1 juli lijkt haar klein.

Eerder vandaag liet voorzitter Schultz van het Europees Parlement al weten dat er geen verkorte snelle procedure komt om de wetgeving aangenomen te krijgen. Het EP moet het voorstel, net als de parlementen van de lidstaten, goedkeuren.

Het meest bezorgd is Piri over de geëiste aanpassing van de Turkse antiterrorismewetgeving, die nog niet klaar is. Ze wijst erop dat Turkije op basis van de huidige wetgeving kritische journalisten vastzet. Als voorbeeld noemt Piri de arrestatie vorig jaar van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink en het vastzetten van Koerdische journalisten die kritisch zijn over de regering. Die arrestaties gebeuren nog steeds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl