NOS Nieuws

Welke oorlogsvliegers worden in uw omgeving nog vermist?

In Nederland liggen mogelijk nog 501 restanten van vliegtuigen met de stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog in de bodem. Dat blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945. Met name in Zuid-Nederland worden nog veel vliegers vermist. Ook rondom Arnhem en Nijmegen liggen mogelijk nog veel vliegtuigwrakken in de grond.

Het gaat om vliegers die sinds de vliegtuigcrash vermist zijn en waarvan de locatie van de crash na de oorlog niet is afgegraven. Meer dan de helft van alle vermiste bemanningsleden zijn neergestort in de Waddenzee, het IJsselmeer of de Westerschelde. Het is in het water veel moeilijker om vliegtuigwrakken te lokaliseren en op te graven, waardoor de meeste neergestorte vliegtuigen daar nog liggen.

Op de kaart staan de namen van 247 Duitse vliegers, 228 Amerikanen en 600 bemanningsleden die vlogen namens de Britse RAF.

De locaties op de kaart zijn een benadering. De werkelijk locatie kan er een paar kilometer vandaan liggen. Dat iemand als vermist geregistreerd staat, betekent niet automatisch dat de stoffelijke resten nog op de locatie van de vliegtuigcrash liggen. De stoffelijke resten kunnen vergaan zijn doordat ze al die jaren onder de grond of in het water hebben gelegen, of doordat het vliegtuig is geëxplodeerd.

Ook zijn er tientallen graven in Nederland waar onbekende soldaten uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Bemanningsleden die dood gevonden zijn maar niet geïdentificeerd konden worden, zouden in de oorlog daar begraven kunnen zijn.

De locaties van neergestorte vliegtuigen met vermisten per oorlogsjaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl