ANP

Koningsdag zit er grotendeels op en op de meeste plaatsen was het rustiger dan voorgaande jaren. Mensen bleven thuis vanwege de slechte weersverwachting; er werd gevreesd voor regen, hagel en zelfs sneeuw. Maar op veel plaatsen kwam het oranjefeest uiteindelijk toch van de grond. Hieronder een overzicht van de dag.

De Oranjes waren in Zwolle om de 49ste verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. Geen noodweer daar, maar het was wel koud. De neef van de koning, prins Maurits, en zijn echtgenote prinses Marilène waren er goed op voorbereid.

Prins en prinses hebben ski-ondergoed aan

Veel aandacht ging uit naar de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima. Amalia, Alexia en Ariane gaven in Zwolle hun eerste interview ooit. 

De jongste, Ariane, vond "alles" leuk aan deze Koningsdag, haar oudste zus Amalia was wat bedachtzamer: "Ik kan er nog niet over oordelen, want ik heb nog niet alles gezien".

Het eerste interview ooit met de drie prinsesjes

En wat hadden ze dan eigenlijk gedaan in Zwolle? De prinsesjes hielden onder meer een balletje hoog met oom Constantijn, ze dansten met de hele familie op de muziek van Typhoon en tussen de bedrijven door staken ze ook nog een leeftijdsgenoot met een gebroken arm een hart onder de riem.

Maar niet alle aandacht ging uit naar de drie meisjes. De hand van koning Willem-Alexander was ook heel populair bij de tienduizenden mensen die naar de Hanzestad waren gekomen.

Heel veel handjes schudden

En eigenlijk alle Oranjes waren in trek om mee op de foto te gaan, ondanks de strenge beveiliging van dit jaar. Tientallen mensen stuurden hun koninklijke selfies naar de NOS.

Traditiegetrouw liet het koninklijk paar zich op de route interviewen. Koningin Máxima vond het fijn dat er veel te lachen viel in Zwolle. "Veel humor de hele tijd, dat vond ik geweldig."

De koning had ook lovende woorden: "Warm, hartverwarmend, prachtig hier in Zwolle". En als afsluiter gooide Willem-Alexander er nog een liedtekst van Van Kooten en De Bie in.

Koningsdag begon zoals elk jaar een dag eerder in Utrecht. De traditionele vrijmarkt was daar gisteravond koud, maar toch nog aardig druk

Ook de Amsterdamse kinderen die geld wilden verdienen in het Vondelpark lieten zich vanochtend niet weerhouden door slechte weersverwachting. "Het is leuk om dingen te verkopen, ook al gaat het regenen."

Rennen voor het beste plekje in het Vondelpark

De kinderen hadden geluk: het bleef overwegend droog in de hoofdstad. Dat was niet het geval in Limburg, Zeeland en Friesland en ook in Hattem was het rustig, maar dat had weer een andere reden...

In Rotterdam viel niet zoveel neerslag, maar een verkoper had toch het zekere voor het onzekere genomen.

STER reclame