De koninklijke familie had geluk met het weer
NOS Nieuws

Geen horrorweer in Zwolle, maar een waterig zonnetje. Hoe kan dat?

Poncho's, extra tenten en een heus parapluplan. Zwolle, waar de koninklijke familie vandaag Koningsdag vierde, was op noodweer voorbereid, maar dat bleef uit. Er scheen zelfs een waterig zonnetje.

"We zijn enorm bang gemaakt voor hagel, regen en sneeuw", zei prins Maurits. "Hier zijn we ontzettend blij mee." Koning Willem-Alexander sloot zich daar bij aan. "Het weer valt ontzettend mee."

De zon scheen vandaag niet steeds en ook niet in het hele land. Op veel plaatsen waren felle buien. En hier en daar, zoals in Limburg, hagelde het zelfs.

Hagel in Limburg

"Zwolle heeft geluk gehad. De stad ligt in een strook waar nauwelijks regen is gevallen", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "In het zuiden en noorden was het wel slecht weer." En het was volgens hem gunstig dat het bezoek aan Zwolle relatief vroeg op de dag was. "Naarmate de temperatuur stijgt, ontwikkelen zich meer buien."

Neerslagkaart van Nederland. Zwolle ligt in de regio met 1,6 mm

De regen mocht dan bijna helemaal wegblijven uit Zwolle, koud was het wel. Met temperaturen onder de tien graden was het kouder dan tijdens Kerstmis. Het was de koudste 27 april sinds 1985.

De koninklijke familie was voorbereid op de winterse temperaturen. Prins Maurits en prinses Marilène droegen ski-ondergoed, zo lieten ze Dionne Stax weten.

Prins Maurits en prinses Marilène hebben skiondergoed aan

Een hoop evenementen waren afgeblazen door de slechte weersvoorspellingen. "Een vrijmarkt kan je ook in de regen houden", zegt Verhoef. "Wij geven een verwachting, wat evenementen daarmee doen moeten ze zelf weten."

Voor de koninklijke familie viel het weer hoe dan ook enorm mee. Veel beter dan de Koninginnedagen van bijvoorbeeld 2003, 2006 en 2010.

Koninginnedag was lang niet altijd droog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl