NOS NieuwsAangepast

Koningsnacht met paraplu's en dikke jassen

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Bezoekers op de Utrechtse Vrijmarkt
  • NOS / Harrie van Veen
    Paraplu's op de vrijmarkt

De kou en regen heeft veel mensen er niet van weerhouden om Koningsnacht te vieren, al was het overal wel minder druk dan normaal. In Utrecht, waar de traditionele vrijmarkt aan het begin van de avond opende, was het ondanks de kou nog aardig vol, zegt verslaggever Roel Pauw. "In de buurt was in ieder geval geen parkeerplek meer te vinden."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht was het inderdaad rustiger dan anders, maar werd het in de loop van de avond toch nog behoorlijk druk. "Vorig jaar moesten we op sommige plekken nog bepaalde pleinen en doorgangen sluiten vanwege de drukte, maar dat is dit jaar niet aan de orde."

Op veel plaatsen in Nederland worden aan de vooravond van Koningsdag vrijmarkten georganiseerd. In Utrecht is de grootste. "Iedereen loopt te rillen en af en toe komt er een dikke bui naar beneden, maar mensen zijn vol goede moed", zei Pauw. "Sommigen hebben plastic meegenomen om hun aankopen in te bewaren."

Bowie en Prince

Het viel Pauw op dat er veel vinyl platen verkocht worden. "Ik sprak meerdere mensen die met platen van David Bowie of Prince rondliepen. Er was één kraam met alleen maar lp's, daar was het ontzettend druk."

Verder wordt er op de vrijmarkt veel kleding verkocht. "Ondanks de regen loopt het goed met de verkoop", vertellen drie vrouwen die hun oude kleding verkopen.

'Het is erg koud ja'

De vrijmarkt duurt tot vanavond 18.00 uur. Er is ook een speciale markt voor kinderen, waar alleen zij spullen mogen verkopen.

Koninginnedag was lang niet altijd droog

In Den Haag was het festival Life I Live, met negen podia. Het trok minder bezoekers dan normaal maar de sfeer was goed. "Als je met deze kou toch naar de stad komt, heb je zin in een feestje. In die zin heeft het ook wel een filterend effect", aldus een woordvoerder van de organisatie.

In Amsterdam was het in de hele stad ook rustiger dan normaal. En ook op het water was dat merkbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl