NOS Nieuws

Brandweer waarschuwt voor brandbaar kleurenpoeder bij evenementen

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

De brandweer in Amsterdam is bezorgd over het toenemend gebruik van kleurpoeders bij allerlei evenementen, zoals color runs en festivals. Dat kleurpoeder is vaak gemaakt van maiszetmeel en dat is zeer brandbaar, blijkt uit onderzoek van de brandweer (.pdf).

Brandweer test kleurenpoeder

Vorig jaar was er in Taiwan op een color-party een stofexplosie nadat het kleurpoeder was ontbrand. Vijftien mensen kwamen om en meer dan 500 feestgangers raakten gewond.

Doden en gewonden door stofexplosie Taiwan

Als een kleurenrun een vergunning aanvraagt, moeten brandweerlieden aan de gemeente adviseren of het evenement veilig is. Alleen als het poeder onbrandbaar is, kunnen ze dat predicaat geven. Maar op basis van de etiketten en certificaten die door de leveranciers verstrekt worden, is die onbrandbaarheid nu niet onomstotelijk vast te stellen.

"Er wordt steeds vaker met kleurpoeders gestrooid", zegt Jetty Middelkoop van de Amsterdamse brandweer. "Het gebeurt bij hardloopevenementen, op festivals, maar ook gewoon thuis. Na Taiwan kunnen wij niet doen alsof er geen probleem is."

Verschillende organisaties van color-evenementen zeggen in een reactie op het rapport dat de kleurpoeders die zij gebruiken brandveilig zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een richtlijn opstellen waaraan kleurpoeder moet voldoen. Daarmee kan de brandweer gemeenten adviseren of ze een vergunning afgeven voor evenementen met kleurpoeders.

Het probleem is dat de RIVM-richtlijn nog even op zich laat wachten. Intussen krijgen gemeenten de eerste vergunningsaanvragen alweer binnen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert daarom duidelijke eisen te stellen aan de organisatoren. "Stel als voorwaarde dat er onbrandbaar poeder wordt gebruikt", zegt woordvoerder Benno Bruggink. "En dat de leverancier ervoor verantwoordelijk is dat het poeder inderdaad onbrandbaar is."

'Goed voor iedereen'

Quirijn van Zon is eigenaar van een van de grootste distributeurs van kleurpoeders in Nederland. Hij is blij met de aankomende RIVM-richtlijn. "Tot nu toe moet elke gemeente opnieuw het wiel uitvinden. Als het RIVM komt met een heldere en eenduidige richtlijn waaraan iedereen zich moet houden, dan is dat goed voor alle partijen. Voor ons, voor de gemeenten, de brandweer en voor de festivalgangers en hardlopers."

Hij verkoopt het zeer brandbare kleurpoeder ook, maar niet voor gebruik op evenementen. "Dan adviseren wij altijd onbrandbaar poeder. Als gemeenten altijd als eis zouden stellen dat er onbrandbaar poeder wordt gebruikt, is dat ook een stap voorwaarts. Met een richtlijn van het RIVM erbij én een bewustwordingsproces bij de gebruikers, zou het een stuk veiliger kunnen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl