The Color Run in Amsterdam
NOS Nieuws

Color-evenementen: onze kleurpoeders zijn veilig

De organisaties van drie grote color-evenementen in Nederland zeggen dat ze alleen maar veilige kleurpoeders gebruiken voor hun feesten. Volgens Holi Fusion, The Color Run en Colorsensation zijn de poeders die zij gebruiken getest op brandveiligheid.

De brandweer maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van kleurpoeders bij evenementen. Vorig jaar was er in Taiwan op een color-party een stofexplosie nadat het kleurpoeder was ontbrand. Dat kan ook gebeuren met kleurpoeders die in Nederland zijn te krijgen, staat in een rapport van de brandweer. Ze hebben het daarin vooral over het poeder dat bij kleinere evenementen wordt gebruikt, zoals examenfeesten en particuliere initiatieven.

"De gemeente Maastricht wilde naar aanleiding van het incident in Taiwan dat het kleurpoeder werd getest op veiligheid", zegt Corado Heldoorn van het Holi Fusion festival. "De brandweer heeft dat gedaan en de kans op ontbranding is nul procent bleek uit de test."

Organisatie Color Run: ons kleurpoeder is veilig

De organisatie van de officiële Color Runs die jaarlijks in Amsterdam en Utrecht worden gehouden, zegt ook alleen maar goedgekeurd kleurpoeder te gebruiken. "Dat wordt door de brandweer in het rapport bevestigd op pagina 12", zegt Klaas Rohde van de organisatie.

De kleurenlopen in Amsterdam en Utrecht komen voort uit The Color Run zoals die in de VS is bedacht. Rohde: "Het concept is beschermd, maar redelijk makkelijk te kopiëren. Daardoor is een oncontroleerbare wildgroei ontstaan."

Het bedrijf Colorsensation, dat verantwoordelijk is voor twee grote color-evenementen in Hoogeveen en Delfzijl, zegt ook "gegarandeerd brandveilig" poeder te gebruiken.

'Goedkoper poeder'

Volgens Heldoorn kan de prijs van het kleurpoeder meespelen in de afweging die organisaties maken. "Ik kan me voorstellen dat kleinere organisaties goedkoper poeder kiezen. Honderd procent veilig poeder is misschien wat duurder, maar voor ons maakt dat niet uit, omdat wij grote aantallen afnemen en daardoor korting kunnen bedingen."

De organisatie van het kleinere evenement Rainbowrun040 zegt op hun Facebookpagina dat ook hun kleurpoeder veilig is. "Het is gekleurd maïsmeel en niet (brand) gevaarlijk."

Brandweer laat zien hoe brandbaar onveilig kleurpoeder is

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl