Zware beveiliging bij de rechtbank in Brussel
NOS Nieuws

Terreurverdachte Abrini vandaag voorgeleid in Brussel

Bij de rechtbank in Brussel worden vanochtend terreurverdachte Mohamed Abrini en enkele andere verdachten van de aanslagen in Parijs en Brussel voorgeleid. De rechter moet bepalen of hun voorarrest wordt verlengd.

Bij de rechtbank zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Er staan zwaarbewapende troepen bij het gebouw en in de omgeving vliegen helikopters.

Abrini heeft toegegeven dat hij de man met het hoedje is, die te zien was op camerabeelden van luchthaven Zaventem. Twee mannen naast hem op de beelden bliezen zich korte tijd later op in de vertrekhal van de luchthaven.

Volgens Belgische media heeft Mohamed Abrini inmiddels gezegd dat hij zelf een slachtoffer is. Hij werd naar eigen zeggen gedwongen door de broers Bakraoui om een aanslag te plegen. Hij wachtte daarom tot de anderen hun bommen hadden laten ontploffen. Daarna is hij vertrokken.

'Terreurverdachte wist niet dat er een bom in de tas zat'

Ook een andere opgepakte verdachte, Osama Krayem, zegt onschuldig te zijn. Hij werd aangehouden in verband met de aanslag in het metrostation. Hij zou de tas met explosieven aan een van de broers Bakraoui hebben gegeven, die later in de metro tot ontploffing werd gebracht. Belgische media schrijven dat Krayem stelt dat hij niet wist dat er een bom in de rugtas zat.

Vorige maand werd in België, vlak voor de aanslagen in Brussel, de meest gezochte terrorist van Europa al opgepakt, Salah Abdeslam. Hij zal worden uitgeleverd aan Frankrijk, dat hem wil berechten voor zijn aandeel in de aanslagen vorig jaar in Parijs.

Enorme veiligheidsoperatie bij rechtbank

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl