Mohamed Abrini werd samen met Abdeslam gefilmd bij een tankstation in Ressons, ten noorden van Parijs
NOS NieuwsAangepast

Wie zijn de verdachten van de aanslagen in Brussel en Parijs?

Vorige week werden bij politieacties in België verdachten van de aanslagen in Brussel aangehouden, onder wie Mohamed Abrini. Die liep met twee andere aanslagplegers op het vliegveld van Zaventem. Een update van de lijst met verdachten.

De namen van verdachten van de aanslagen in Brussel (22 maart 2016) en Parijs (13 november 2015) vliegen ons om de oren. Het lijkt erop dat de aanslagen in beide steden het werk zijn van dezelfde groep. We weten nog lang niet alles. Wel staat vast dat er dwarsverbanden zijn tussen beide dadergroepen. Wie zijn de belangrijkste terreurverdachten?

Mohamed Abrini

Vrijdag werd Mohamed Abrini opgepakt door de Belgische politie. Hij was een handlanger van Salah Abeslam. De 31-jarige Abrini is twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met Abdeslam gesignaleerd bij een tankstation langs de autosnelweg richting Parijs. Het is niet bekend of hij direct betrokken was bij de aanslagen in november in de Franse hoofdstad.

Er was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Abrini. Daarin werd hij omschreven als een atletisch gebouwde man. "Hij is gevaarlijk en waarschijnlijk gewapend", waarschuwt de politie.

Mohamed Abrini

Abrini heeft toegegeven dat hij "de man met het hoedje" is die naast twee andere aanslagplegers heeft gelopen op het vliegveld van Zaventem, vlak bij Brussel.

Kort voor of tijdens de aanslag op het vliegveld is Abrini gevlucht. Waarom hij dat deed, is niet bekend. De tas met explosieven die hij bij zich had kwam niet tot ontploffing. Op beelden die deze week naar buiten werden gebracht is te zien hoe de man rustig wegloopt.

Zijn twee metgezellen bliezen zichzelf wel op. Bij de aanslag in een vertrekhal van het vliegveld kwamen twaalf mensen om het leven. Honderd anderen raakten gewond.

Bewakingsbeelden aanslagpleger Zaventem

Osama Krayem

Osama Krayem is de tweede man die vrijdag is opgepakt. Krayem werd gefilmd in metrostation Pétillon, waar hij een kort gesprek had met Khalid el-Bakraoui. Die blies zichzelf daarna op bij station Maalbeek.

Ook zou Krayem zijn gefilmd in een winkelcentrum in Brussel, waar hij de koffers kocht die de terroristen tot ontploffing brachten op het vliegveld van Zaventem. De terreurverdachte zou ook banden hebben met Salah Abdeslam.

Osama Krayem komt uit Syrië, maar heeft de Zweedse nationaliteit. Hij groeide op in Malmö. Volgens Belgische media was Krayem een van de eerste Syriëgangers uit Zweden. Op 20 september vorig jaar keerde hij terug naar Europa. Op die dag keerde ook Amin Choukri terug, die ook in verband wordt gebracht met de aanslagen in Brussel.

Gewonden op straat na de aanslag op metrostation Maalbeek

Ibrahim el-Bakraoui

Een van de terroristen die omkwamen op het vliegveld Zaventem is Ibrahim el-Bakraoui (29). Hij werd geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. In januari 2010 schoot hij bij een overval op een effectenkantoor met een kalasjnikov op een politieagent. Daarvoor werd hij in oktober van dat jaar veroordeeld tot negen jaar cel, maar hij kwam vervroegd vrij.

Op de foto die werd vrijgegeven met drie verdachten van de aanslag op Zaventem staat hij in het midden.

De vermoedelijke daders

Khalid el-Bakraoui

Zijn broer, de 27-jarige Khalid el-Bakraoui wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op de metro in Brussel, waarbij hij om het leven kwam. Hij werd geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Eerder huurde hij onder valse naam een appartement in de Brusselse gemeente Vorst. Daar kwam bij een schietpartij vorige week de Algerijn Mohamed Belkaid om. Ook zou Bakraoui een huis in Charleroi hebben gehuurd waar daders van de aanslagen in Parijs zich schuilhielden.

Ibrahim El Bakraoui

Najim Laachraoui

De 25-jarige Najim Laachraoui is de tweede zelfmoordterrorist die zich opblies op het vliegveld. Op de foto van de aanslagplegers op Zaventem staat hij links. Hij gebruikte ook de valse naam Soufiane Kayal.

Laachraoui wordt gezien als de bommenspecialist van de groep. Hij zou de met de springstof TATP gevulde bomvesten hebben gemaakt die in Parijs werden gebruikt bij de aanslagen. Zijn dna zou op alle vesten zijn aangetroffen, net als in een appartement in de Brusselse gemeente Schaarbeek waar ze gemaakt werden. Ook de bommen die in Brussel werden gebruikt zou hij hebben vervaardigd.

Najim Laachraoui

Salah Abdeslam

De 26-jarige in Brussel geboren Salah Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november 2015. Hij zou een van de kopstukken zijn. Van de acht daders wist hij toen als enige te ontkomen. De rest blies zichzelf op of werd later gedood door de politie. Salah Abdeslam werd vier dagen voor de aanslagen in Brussel in de gemeente Molenbeek opgepakt.

Een aantal dagen eerder wist hij ternauwernood aan de politie te ontkomen bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst. Daarbij werd zijn handlanger Mohammed Belkaid (ook bekend als Samir Bouzid) doodgeschoten.

Salah Abdeslam

Abdeslam was verantwoordelijk voor de logistiek achter de aanslagen in Parijs. Hij boekte hotelkamers voor de zelfmoordterroristen in de Franse hoofdstad, bracht ze in een gehuurde auto van Brussel naar Parijs en zou materialen hebben gekocht om de bommen te maken. Mogelijk droeg hij zelf ook een bomvest toen hij na de aanslagen naar België vluchtte.

Er is mogelijk een verband tussen zijn arrestatie en de aanslagen in Brussel. Een van de theorieën is dat de aanslagen versneld zijn uitgevoerd omdat Abdeslam volgens zijn advocaat zou willen praten in ruil voor strafvermindering.

Op dit moment wordt Abdeslam ondervraagd over zijn rol bij de aanslagen in Brussel. Het is nog niet bewezen dat hij ook betrokken was bij die aanslagen. Het Belgisch federaal parket hoopt dat de komende weken te achterhalen. Daarna zal Abdeslam worden uitgeleverd aan Frankrijk.

Arrestatie Salah Abdeslam

Amine Choukri

Amine Choukri, ook bekend als Monir Ahmed Alaaj (allebei valse identiteiten) werd samen met Salah Abdeslam gearresteerd in Molenbeek. Choukri is door de Duitse politie samen met Abdeslam in oktober gezien in een auto in de buurt van de Duitse plaats Ulm. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

Hamza Attou en Mohammed Amri

Twee handlangers van Salah Abdeslam. Na de aanslagen in Parijs brachten ze Abdeslam met een auto terug naar Brussel. Het drietal was te zien op bewakingsbeelden van een tankstation bij de Belgische grens. Daar kwamen ze de ochtend na de aanslagen in hun Parijs op hun gemak tanken. Een dag later werden Attou en Amri door de politie opgepakt in Molenbeek.

Abeslam, Amri en Attou waren op bewakingsbeelden te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl