Een buurtbewoner filmde een van de aanhoudingen vandaag
NOS Nieuws

Vijf terrorismeverdachten aangehouden in België

Politie en justitie in België hebben in het onderzoek naar de terreuraanslagen in Brussel vijf verdachten opgepakt. Een van hen is de 31-jarige Mohamed Abrini.

Belgische media meldden vanavond dat hij zeer waarschijnlijk de 'man met het hoedje' is: de enige verdachte van de aanslag op het vliegveld van Zaventem die wist te ontkomen. Of Abrini de man met het hoedje is, wordt nog onderzocht, zei een woordvoerder op een persconferentie.

Mohamed Abrini is zeer waarschijnlijk de man met het hoedje

Abrini werd vanmiddag rond 16.00 uur samen met twee andere verdachten aangehouden in de Brusselse wijk Anderlecht. Wie de anderen zijn is niet bekendgemaakt.

Abrini's dna is gevonden in twee schuilplaatsen in Schaarbeek, die de terroristen gebruikten, en ook in de Renault Clio, die bij de aanslagen in Parijs van 13 november is gebruikt.

Abdeslam

Ook is Abrini twee dagen voor die aanslagen in gezelschap gezien van Salah Abdeslam, de terrorist die na de aanslagen in Parijs naar Brussel wist te vluchten en kort voor de aanslagen in Brussel werd opgepakt. De twee werden gefilmd bij een tankstation langs een snelweg naar Parijs.

Abrini en Abdeslam waren ook degenen die hotelkamers huurden in de buurt van Parijs voor de terroristen die zich daar opbliezen.

Federaal parket: vijf terrorismeverdachten zijn vandaag aangehouden

Vanmorgen zijn elders in Brussel Osama Krayem en Hervé B.M. aangehouden. Krayem is mogelijk de man die op het metrostation Maalbeek werd gezien, samen met de terrorist Khalid el Bakraoui die zichzelf opblies. De politie dacht eerst dat Krayem Naïm al-Hamed heette, maar dat blijkt een valse naam te zijn.

Krayem is de persoon die de drie sporttassen heeft gekocht die bij de aanslag op Zaventem zijn gebruikt. Dat blijkt uit beveiligingsbeelden van de sportzaak waar de tassen zijn aangeschaft.

Krayem is op 3 oktober 2015 in de Duitse plaats Ulm opgehaald door Salah Abdeslam.

Het Belgische koningshuis heeft de politie en justitie gefeliciteerd met de nieuwe aanhoudingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl