Mohamed Abrini is zeer waarschijnlijk de man met het hoedje
NOS Nieuws

'Terreurverdachte met hoedje waarschijnlijk opgepakt'

Mohamed Abrini is opgepakt, melden de Vlaamse omroep VRT en andere Belgische media. Het nieuws is door Franse politiemensen bevestigd. De 31-jarige Abrini werd sinds de aanslagen in Parijs gezocht. Hij zou zijn opgepakt in de Brusselse wijk Anderlecht samen met een andere onbekende verdachte. In Laken zou de gezochte Zweed Osama Krayem zijn opgepakt.

De kans is groot dat Abrini de "man met het hoedje is". Meerdere bronnen hebben dat aan de VRT en andere Belgische media laten weten. De man met het hoedje is de verdachte van de aanslag van 22 maart op het vliegveld van Zaventem, die het overleefde en op de vlucht sloeg. De twee andere daders kwamen om.

Deze week werden nieuwe beelden van hem getoond. Het is niet duidelijk of dat heeft geleid tot nieuwe tips over zijn verblijfplaats.

'Het is nieuws heet van de naald'

Abrini was een handlanger van Salah Abdeslam. Ze zijn jeugdvrienden. Volgens de VRT heeft Abrini in de gevangenis gezeten voor een gewapende overval. Zijn broer Souleymane is naar Syrië gegaan en daar omgekomen. Abrini zou in juni vorig jaar naar Turkije zijn gereisd. Of hij in Syrië is geweest, is niet bekend.

Abrini en Abdeslam werden voor de aanslagen in Parijs samen gefilmd bij een tankstation langs de autosnelweg richting de Franse hoofdstad. Abrini bestuurde toen een Renault Clio die later werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs. Het is niet bekend of hij direct betrokken was bij de aanslagen.

Taxi

Volgens de VRT zijn er sporen van hem gevonden in Schaarbeek, in het appartement waar de aanslagen in Maalbeek en Zaventem zijn voorbereid. Daar zijn springstof en een koffer met schroeven en bouten gevonden. Die kunnen in bommen worden gestopt, om zoveel mogelijk schade bij omstanders te veroorzaken.

Bij het adres in Schaarbeek zijn de daders van de aanslag op Zaventem in een taxi gestapt om naar het vliegveld te gaan. De VRT heeft een geluidsfragment in handen gekregen waarop te horen is hoe een van de terroristen een taxi besteld.

In eerste instantie vonden ze de taxi te klein om de bomtassen mee te kunnen nemen. Maar uiteindelijk zijn ze toch maar ingestapt.

De verdachte die in Laken zou zijn gearresteerd, de Zweedse Syriëganger Osama Krayem, was mogelijk betrokken bij de aanslagen in Brussel. Hij heeft in een sportwinkel in Brussel de tassen gekocht, waarin de bommen zaten die op Zaventem tot ontploffing zijn gebracht.

Ook heeft op 22 maart in het metrostation Pétillon kort contact had met Khalid el-Bakraoui, de man die zich even later opblies in het metrostation Maalbeek.

Het federaal parket in Brussel geeft toe dat er verschillende aanhoudingen zijn geweest. Om 21.30 uur volgt een persconferentie die op NOS.nl live is te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl