NOS Nieuws

IS-vlag en spijkerbom gevonden bij huiszoeking Brussel

De politieactie in Schaarbeek

Bij een huiszoeking in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek zijn een IS-vlag, chemicaliën en een spijkerbom gevonden. De politie-actie was vanwege de aanslagen van vanochtend in de Belgische hoofdstad. Daarbij zou onder meer een spijkerbom zijn gebruikt.

De Belgische politie en justitie zijn op veel plaatsen in België bezig met huiszoekingen en verhoren, zei de federaal procureur op een persconferentie samen met de Belgische premier Michel.

Hij verzocht iedereen dringend om de adressen van die huiszoekingen niet bekend te maken in verband met het onderzoek. Belgische media hebben foto's gepubliceerd van politie-acties in Brusselse gemeenten.

Er is een opsporingsbericht uitgegaan voor een van de drie verdachten van de aanslag op vliegveld Zaventem. De procureur zei dat de andere twee vermoedelijk zelfmoordenaars zijn. Ook zei hij dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist, maar dat die informatie nog wordt geverifieerd. Het is nog te vroeg om te zeggen of er een link is met de aanslagen in Parijs.

IS-vlag en spijkerbom gevonden bij huiszoeking

De Federale Politie vraagt via Twitter om beelden van de daders. Iedereen die foto's of videomateriaal heeft waar de daders mogelijk op staan, kan dat insturen.

Hoogste niveau

Premier Michel zei op de persconferentie dat België voorlopig het hoogste dreigingsniveau, niveau 4, aanhoudt. Morgen is er opnieuw overleg met de regering en de veiligheidsdiensten.

"Wij zijn vastberaden om onze vrijheden te verdedigen en te beschermen. Samen met de bevolking willen we daar alles aan doen. Het is zeer belangrijk dat we snel in staat zijn weer naar het normale leven terug te keren", aldus Michel.

Nog urenlang onderzoek naar aanslagen Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl