EPA
NOS Sport

Russische jeugdijshockeyers massaal aan de meldonium

De Russische sportwereld is opnieuw opgeschrikt door een groot dopingschandaal. En weer staat het verboden middel meldonium centraal.

Jeugd

Dit keer niet bij volwassenen, maar bij jonge sporters. Volgens Russische media is ruim de helft van het Russische ijshockeyteam onder 18 jaar positief bevonden op meldonium, wat voor de Russische ijshockeybond reden was het team kort voor de start van het WK te vervangen door een jongere lichting.

Bij een laatste dopingcontrole voordat het team zou afreizen naar het WK testte meer dan de helft van de 30 spelers positief op meldonium.

Het nieuws kwam naar buiten via de Russische sportverslaggever Slava Malamoed en werd opgepikt door de nationale sportzender TSN in Canada.

Meldonium heeft de afgelopen maanden de Russische topsport volledig op zijn kop gezet. Het middel, dat in de reguliere geneeskunde dient als medicijn tegen hartfalen en tevens een positieve invloed heeft op het uithoudingsvermogen, is sinds 1 januari verboden door het wereldantidopingbureau WADA.

Veel topsporters gepakt

Sinds 1 januari zijn wereldwijd al 140 topsporters, vooral uit het Oostblok, positief bevonden op het middel. Onder hen Russische sterren als tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov.

WK ijshockey

Volgende maand begint in Rusland de strijd om de wereldtitel voor senioren. Dat toernooi wordt in Moskou en St. Petersburg gehouden. De internationale ijshockeyfederatie IIHF controleert bij alle titeltoernooien op meldonium. In de Amerikaanse profcompetitie NHL, waar veel buitenlandse toppers spelen, wordt niet getest op het middel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl