Truckers in de rij voor het kopen van een verplicht tolkastje
NOS Nieuws

Eerste boetes uitgedeeld voor omzeilen Belgische kilometerheffing

In België zijn vanochtend de eerste boetes uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs die de onlangs ingevoerde kilometerheffing doelbewust omzeild hebben. De eerste dagen beloofde de Belgische belastingdienst nog een oogje dicht te knijpen, maar vanaf vandaag kunnen truckers die geen tol betalen een boete krijgen. Ze moeten dan duizend euro betalen.

Vanmorgen zei de minister van Mobiliteit wel tegen minister Schultz van Infrastructuur dat België voorlopig coulant zal zijn voor vrachtwagenchauffeurs die er niks aan kunnen doen dat ze geen tolkastje hebben, bijvoorbeeld omdat het niet op tijd is bezorgd.

Ook chauffeurs die door een technisch probleem geen kilometers kunnen registreren, kunnen onder een boete uit komen.

Klachten

Afgelopen vrijdag werd de kilometerheffing van kracht. Alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton moeten verplicht een tolkastje in hun truck installeren die de heffing berekent. De prijs is afhankelijk van het type vrachtwagen, de weg waar hij op rijdt en het aantal gereden kilometers. Per kilometer verschilt de prijs van 7,4 cent tot 29,2 cent.

Truckers die geen tolkastje geïnstalleerd hebben of het doelbewust hebben uitgeschakeld, kunnen vanaf nu een boete krijgen. In de praktijk zullen dat vaak vrachtwagenchauffeurs zijn die nog geen tolkastje aan boord hebben.

Veel vrachtwagenchauffeurs klagen namelijk over het tekort aan deze registratiekastjes. Ook klagen ze over technische problemen. Volgens de transportsector werkt tien procent van de kastjes niet. Volgens de belastingdienst is dat maar bij 1,5 procent van de kastjes het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl