Pedro Porosjenko sluisde geld weg naar de Maagden-eilanden
NOS Nieuws

'Ook Oekraïense president genoemd in Panama Papers'

Oekraïne en Rusland worden veel genoemd in de Panama Papers. Twee dagen voor het Nederlandse referendum over het EU-verdrag met Oekraïne is dat pijnlijk voor de Oekraïense president Porosjenko, vertelt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

Maar het is niet verrassend. Godfroid: "Porosjenko was voor dat hij president werd eigenaar van een snoep- en chocoladebedrijf. Dat is hij eigenlijk nog steeds. De winsten zijn volgens de Panama Papers weggesluisd naar de Britse Maagden-eilanden. De president in verband brengen met belastingontduiking is geen goede zaak natuurlijk, en zeker niet op dit moment."

Poetin

Ook Rusland komt er niet goed af. President Poetin wordt weliswaar niet genoemd, maar wel veel van zijn vertrouwelingen. En opvallend, het zijn mensen die op de sanctielijst staan van de EU.

"Dan hebben we het onder meer over de broers Rotenberg", zegt Godfroid. "Die hebben een enorm bouwbedrijf in Rusland. Over Joeri Kovaltsjoek, de belangrijkste bankier in Rusland. Zijn bank is de bank van veel machthebbers in het Kremlin. En over een cellist, Sergej Roldoegin, een jeugdvriend van Poetin. Die zou zo'n 1,7 miljard euro hebben weggesluisd uit Rusland naar geheime bankrekeningen in de hele wereld."

Het is volgens Godfroid niet duidelijk of het wegsluizen van geld voor of na het instellen van de sancties is gebeurd. Vooralsnog is de reactie in Rusland lauw. "De media in Rusland hebben nog amper gereageerd. Poetin wordt in bijzinnen genoemd. Kremlin-woordvoerder Pesjkov sprak eerder al in het algemeen over een samenzwering van westerse geheime diensten om Poetin zwart te maken. Dat zou te maken hebben met parlementsverkiezingen later dit jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl