Ramon Fonseca, de oprichter van Mossack Fonseca
NOS Nieuws

Panama Papers-bedrijf: wij hebben niks verkeerd gedaan

Het bedrijf dat de spil vormt in het schandaal rond de Panama Papers, Mossack Fonseca, zegt dat het niets fout heeft gedaan. "We zijn verantwoordelijke leden van de wereldwijde financiële gemeenschap."

"We voldeden altijd aan internationale protocollen om ons ervan te verzekeren dat de bedrijven die wij helpen niet worden gebruikt voor belastingontduiking, witwassen, terreurfinanciering of andere illegale doeleinden", zegt het bedrijf in een verklaring die de Britse krant The Guardian publiceerde. "We betreuren het als onze diensten zijn misbruikt en zetten actief stappen om dat te voorkomen."

Het bedrijf benadrukt verder dat de zaken waar de internationale media over schrijven "minder dan 1 procent zijn van de 300.000 bedrijven die Mossack Fonseca in ruim 40 jaar tijd heeft geholpen". Mossack Fonseca wil niet ingaan op specifieke zaken, uit privacyoverwegingen.

Ook Nederlandse firma's komen voor in de Panama Papers

Wel wordt er in de verklaring gewezen op het feit dat uit de gelekte documenten ook blijkt dat Mossack Fonseca regelmatig cliënten afwijst als daar aanleiding toe is. "Als een bedrijf, zonder dat wij dat weten, in de handen van criminelen eindigt of gebruikt wordt voor illegale praktijken, dan veroordeelden we dat en namen we stappen."

Waarschuwing

In een gesprek met het Britse persbureau Reuters zegt een van de oprichters van Mossack Fonseca dat het bedrijf slachtoffer is van een "internationale campagne tegen privacy". "Privacy is een mensenrecht, maar er zijn mensen die dat niet begrijpen", zegt Ramón Fonseca.

Op de Panamese televisie zei Fonseca verder dat de gegevens zijn verkregen na een hack. In de officiële verklaring waarschuwt Mossack Fonseca verder dat het gebruik van illegaal verkregen documenten strafbaar is. "We zullen niet aarzelen om civielrechtelijke of strafrechtelijke stappen te ondernemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl