Minister Van der Steur vergiste zich in het debat over de aanslagen in Brussel
NOS Nieuws

'Volgende week erop of eronder voor Van der Steur'

"Gaat het wel goed met de terreurbestrijding in Nederland?" Dat is volgens politiek verslaggever Wilco Boom de centrale vraag die in Den Haag leeft nadat minister Van der Steur verkeerde informatie aan de Kamer had gegeven.

"Uiteindelijk gaat dit dus om iets heel wezenlijks", zegt ook politiek verslaggever Ron Fresen. "Het gaat over hoe in Nederland aanslagen worden voorkomen. Daarbij is het van levensbelang hoe je met informatie omgaat. Als je ziet hoe er in dit geval met de informatie is omgesprongen, geeft dat niet veel vertrouwen dat het allemaal wel goed zit."

Van der Steur zelf noemt het ongelooflijk vervelend dat hij gisteravond de Kamer verkeerd heeft voorgelicht over de twee mannen die zich in Brussel opbliezen. Hij vertelde dat informatie over de broers Bakraoui afkomstig was van de Amerikaanse FBI, terwijl dat de politie van New York moest zijn.

Ambtenaren op zijn ministerie zijn tot diep in de nacht doorgegaan om te achterhalen hoe het precies zat. En de minister belde vanochtend met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om ze persoonlijk in te lichten over de fout.

De oppositiepartijen nemen de zaak hoog op. De minister is buitengewoon aan het klungelen, zei CDA-leider Buma. Ook Wilders (PVV) vindt het "genant geklungel". Volgens Roemer van de SP "begint het een beetje een circus te worden".

In de loop van het debat bleek de minister niet goed voorbereid, zegt Fresen. "Hij moest het antwoord op vragen schuldig blijven en de Kamer ergerde zich steeds meer. Het deed denken aan het laatste debat van oud-staatssecretaris Frans Weekers. Daarbij leek ook niets aan de hand, totdat hij begon te stuntelen. Weekers overleefde dat debat niet."

Einde verhaal Van der Steur?

"Het politieke lot van de minister hangt aan een zijden draadje", zegt Boom. Ook omdat Van der Steur bij de coalitiepartijen krediet heeft verspeeld. Alles hangt af van het optreden van Van der Steur volgende week in het Kamerdebat over deze kwestie. "Als hij dat goed doet en niet weer allerlei nieuwe vragen oproept, dan kan het goed voor hem aflopen."

Dat beaamt Fresen: "Het wordt erop of eronder voor Van der Steur. Hij zal in het debat moeten aantonen dat de veiligheid van Nederland bij hem in goede handen is."

Overigens betekent een vertrek van Van der Steur volgens Fresen niet dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt. "Je hoort bij PvdA en VVD dat als het zover komt, het beperkt kan blijven tot een ministerscrisis. Dat geeft aan hoever ze al zijn in het denken over een mogelijk vertrek van Van der Steur. Ze willen het kabinet er in elk geval niet voor opgeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl