Een herdenking voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel
NOS Nieuws

Het spoor naar terrorist Bakraoui leidt langs vele alarmbelletjes

De zaak rond de twee broers die de aanslagen in Brussel pleegden, wordt steeds complexer. Het kabinet zei gisteren dat Nederland geen fouten heeft gemaakt. Vandaag is bekend geworden dat Van der Steur verkeerde informatie heeft verstrekt over zijn bronnen. Volgens de oppositie is de minister aan het klungelen.

Hoe raakte Nederland verwikkeld in het politieke steekspel dat ontstond in de dagen na de aanslagen? Een reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar en nasleep van 'Brussel'.

Januari 2010

Ibrahim el-Bakraoui komt in beeld bij justitie in België. Hij is betrokken bij een gewapende overval in Brussel. Bakraoui schiet met een kalasjnikov op een agent en krijgt tien jaar cel opgelegd. Vier jaar later komt hij weer op vrije voeten.

Juni 2015

Ibrahim el-Bakraoui wordt opnieuw gearresteerd. Ditmaal in de Turkse stad Gaziantep, zo'n 60 kilometer van de grens met Syrië. De Turken informeren hun aanspreekpunt bij de Belgische ambassade twee weken later over de aanhouding .

Ibrahim el-Bakraoui

14 juli 2015

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken plaatst een bericht in de internetportal voor de Nederlandse ambassade in Ankara. Het bericht is in het Turks en heeft als onderwerp: reisprogramma. Ook de Belgische ambassade ontvangt de boodschap.

De Nederlandse ambassade wordt niet op de hoogte gesteld van het bericht. Ook wordt niet vermeld dat het om iemand gaat die naar Syrië wilde afreizen. Pas bij opening van het bericht is te lezen dat de boodschap very urgent is.

Een half uur nadat het bericht is verstuurd, vliegt Ibrahim el-Bakraoui van Istanbul naar Schiphol. Daar passeert hij ongemerkt de douane.

Wie zijn de daders van de aanslagen in Brussel?

15 juli 2015

Een Belgische politiefunctionaris hoort op een vergadering met de Turkse politie dat Ibrahim el-Bakraoui is aangehouden vanwege terrorisme. De functionaris deelt de boodschap met de Belgische ambassade en licht een Nederlandse collega in.

De Belgische functionaris wijst op de melding van een dag eerder. Bakraoui blijkt niet voor te komen in de Nederlandse politiesystemen.

25 september 2015

Bakraoui wordt op een Amerikaanse lijst geplaatst. Het gaat om een Amerikaanse signaleringslijst die door het Terrorist Screening Center van de FBI wordt beheerd. Volgens Van der Steur kan Nederland niet de hele lijst inzien: er kunnen alleen namen worden opgezocht.

12 januari 2016

De Belgische autoriteiten melden de vermissing van Ibrahim el-Bakraoui in het Europese Schengen-informatiesysteem, een geautomatiseerd register. Ze zijn vanaf dat moment officieel naar hem op zoek.

Een militair bij het vliegveld in Zaventem, dat vorige week werd getroffen door een aanslag

16 maart 2016

Een Nederlandse politiefunctionaris op de ambassade in Washington ontvangt een bericht van de Intelligence Division van de New York Police Department (NYPD).

De NYPD vertelt Nederland dat de Belgische autoriteiten sinds januari op zoek zijn naar de twee broers. Ibrahim wordt gezocht voor criminele activiteiten en zijn broer Khalid voor activiteiten gerelateerd aan terrorisme.

De functionaris stuurt deze informatie, zoals gebruikelijk, zonder bronvermelding door aan de Nederlandse Politie. In Nederland wordt aangenomen dat de informatie afkomstig is van de FBI.

17 maart 2016

De Nationale Politie heeft volgens minister Van der Steur contact met Belgische politie over de melding uit de VS. De Belgische politie vertelt de Nederlandse politie dat de broers inmiddels geradicaliseerd zijn.

Vijf dagen later blazen de gebroeders Bakraoui zichzelf op bij twee aanslagen in Brussel.

23 maart 2016

De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije informatie over Ibrahim el-Bakraoui heeft doorgegeven aan Nederland en België. "We hebben hem op zijn eigen verzoek naar Nederland uitgezet en dat is schriftelijk aan Nederland medegedeeld."

Erdogan: Turkije zette aanslagpleger Brussel uit naar Nederland

29 maart 2016

In een debat in de Tweede Kamer kan Van der Steur niet uitleggen waarom Nederland informatie over de broers Bakraoui heeft gekregen vanuit de VS. De Kamer is ontevreden en eist een feitenrelaas.

30 maart 2016

Van der Steur stuurt een corrigerende brief aan de Kamer. Volgens de minister heeft hij onterecht meegedeeld dat de FBI Nederland heeft geïnformeerd. De informatie kwam van de NYPD. Hij belooft navraag te doen bij de politie in New York waarom zij de informatie aan de Nederlandse autoriteiten hebben verstrekt.

Brief van minister Van der Steur

De oppositie reageert geschrokken op de ontwikkelingen in de nasleep van de aanslagen in Brussel. Verschillende partijleiders noemen de fout van Van der Steur pijnlijk.

"Dit geeft geen goed beeld", zegt D66-leider Pechtold. CDA-politicus Buma zegt: "het gaat om het belangrijkste wat we hebben, onze veiligheid en het voorkomen van terroristische aanslagen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl