Kamer wil opheldering over 'telefoontje' FBI
De Tweede Kamer wil dat minister Van der Steur een precies feitenrelaas opstelt over wat Nederland een week voor de aanslagen in Brussel wist van de terroristenbroers Bakraoui.
Gisteren werd bekend dat de Nederlandse politie zes dagen voor de aanslagen van de FBI hoorde dat de broers Bakraoui in België werden gezocht vanwege crimineel gedrag en jihadisme. Nederland wist toen ook dat een van de broers, Ibrahim, op 14 juli 2015 op Schiphol was aangekomen.
Dieptepunt
Oppositiepartijen in de Kamer vinden het onbegrijpelijk dat Nederland niet heeft geprobeerd Ibrahim el-Bakraoui op te sporen. "De FBI heeft Nederland in maart gewaarschuwd en er wordt vervolgens geen actie ondernomen om hem te pakken. Daar begrijp ik helemaal geen snars van", zei GroenLinks-leider Klaver in een debat in de Kamer.
Kamerlid Bontes: "U brengt dan zelfs politiemensen in gevaar. Die surveilleren door een wijk en weten niet dat deze gevaarlijke mensen misschien in Nederland zijn." Ook PVV-leider Wilders noemde het onvolledige antwoord van minister Van der Steur een dieptepunt in het debat. Wilders wil dat Van der Steur zich op zijn positie beraadt.
Minister Van der Steur zei in een reactie dat de Belgen niet om een opsporingsbevel hadden gevraagd en dat Nederland daar zelf geen aanleiding toe had. De Kamerleden wezen Van der Steur erop dat Bakraoui nog net zo goed in Nederland had kunnen zitten.
Waarom Nederland?
Ook wilden de partijen weten waarom de FBI juist bij Nederland aanklopte met die informatie. "Dat weet ik niet, ik ga dat navragen en daar zal ik de Kamer later over informeren", zei de minister.
Ook blijft nog veel onduidelijk over waarom Nederland niet actief met Turkije heeft gebeld over de uitzetting van Ibrahim el-Bakraoui. PVV-leider Wilders kan nog steeds niet begrijpen waarom er op geen enkel moment in de kwestie-Bakraoui door Nederland actief is gebeld om meer te weten te komen over wie hij was en waarom hij door Turkije naar Nederland werd uitgezet. Wilders: "Daar hebben ze iets voor uitgevonden, en het schijnt twee kanten op te werken, het heet een telefoon."
Het kabinet benadrukte in het debat dat Nederland geen fouten heeft gemaakt bij de kwestie. Volgende week gaat het debat verder.