Jesus Corona in het shirt van FC Twente in 2015
NOS Voetbal

Na Tadic ook Twente-transfer Corona verdacht

FC Twente dreigt opnieuw in de problemen te komen met een transfer uit het recente verleden. De handelswijze rond de aankoop van Jesus Corona in 2013 wordt onderzocht, meldt de club via de eigen website. Mogelijk zijn er, net als bij de transfer van Dusan Tadic, onregelmatigheden geconstateerd.

Woensdagochtend publiceerde de website Football Leaks een document met details over de transfer van Corona, die in 2013 door Twente werd overgenomen van het Mexicaanse CF Monterrey. In dat document staan afspraken die het vorige bestuur van Twente maakte met het management van Corona.

FIFA-regels geschonden

Uit die afspraken zou blijken dat het management van de voetballer invloed kon uitoefenen op het transferbeleid van Twente. Zo kon bijvoorbeeld bepaald worden of en tegen welke prijs Corona verkocht zou moeten worden. Dat is tegen de regels van de FIFA.

Corona werd voor 3,5 miljoen euro gekocht van Monterrey en dit jaar voor ruim 10 miljoen weer verkocht aan FC Porto. Bij die verkoop ging zeventig procent van de transfersom naar investeerders en managers.

Volgens Twente is het document destijds overlegd aan de FIFA en in het kader van het onafhankelijke transferonderzoek is de KNVB vorige week ook op de hoogte gebracht.

Interim-directeur Onno Jacobs maakte begin dit jaar bijna meteen na zijn aanstelling bekend dat alle transfers van de laatste jaren nader worden onderzocht. Dat gebeurt door een Amsterdams advocatenkantoor. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend gemaakt.

Twente in de fout bij Tadic

Eerder bleek al dat het voormalig bestuur van Twente in de fout is gegaan bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. Bij de overgang van de Serviër werd bijvoorbeeld bewust een bedrag van 1,8 miljoen euro aan vergoedingen voor zaakwaarnemers buiten de boeken gehouden door FC Twente.

Deze week kreeg de club nog een boete van bijna 170.000 euro van de FIFA, voor de dubieuze contracten met investeringsmaatschappij Doyen. Dat bedrijf oefende invloed uit bij de transfer van Tadic en andere transfers. Het contract met Doyen werd vorig jaar al afgekocht door Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl