De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente.
NOS Voetbal

Twente start nieuw onderzoek naar dubieuze transfers

FC Twente gaat een nieuw onderzoek instellen naar transfers uit het verleden.

"Helaas moet ik u melden dat wij aanwijzingen hebben dat op transfergebied in het verleden mogelijk nog meer handelingen zijn verricht die op zijn minst vraagtekens oproepen", zei Ton Heerts namens de raad van commissarissen tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Schoon schip

Interim-directeur Onno Jacobs laat het onderzoek uitvoeren door een externe partij. De oud-directeur van Feyenoord werd eerder deze maand aangetrokken om het vertrek van voorzitter Aldo van der Laan op te vangen en taken over te nemen van de oververmoeid geraakte directeur Gerard van den Belt.

"Zoals al eerder aangegeven is er dit bestuur alles aan gelegen om schoon schip te maken", voegde Heerts toe.

Doyen-deal

Het onderzoek staat los van de veelbesproken deal met investeringsmaatschappij Doyen. Dat bedrijf bleek een veel grotere invloed op het transferbeleid van spelers te hebben dan eerst werd voorgesteld aan de KNVB. En dat is niet toegestaan.

Voorzitter Aldo van der Laan stapte op na publicatie van documenten waaruit de grote rol van Doyen bleek. De licentiecommissie van de KNVB bestrafte FC Twente met drie seizoenen uitsluiting van Europees voetbal en een forse geldboete.

Onafhankelijk onderzoek

Onder dreiging van intrekking van de licentie moest FC Twente ook meewerken aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur en organisatie van de club. Onderzoeker Ben Knüppe is begonnen in kaart te brengen welke personen verantwoordelijk zijn voor de onregelmatigheden bij de club. In de verdere toekomst mogen zij geen rol bij FC Twente meer vervullen.

De resultaten van het nieuwe onderzoek naar dubieuze transfers zullen door FC Twente aan Knüppe worden overgedragen.

Nieuwe straf?

Het is mogelijk dat de club uit Enschede opnieuw gestraft wordt. "Als er nieuwe feiten boven water komen, zal de licentiecommissie die langs de reglementen leggen", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl