NOS SportAangepast

Dekker plonst weer en denkt aan Rio

Dekker plonst weer en denkt aan Rio

De wereld van Inge Dekker stortte vorige maand in. Bij haar werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Nu, drie weken na een geslaagde operatie, ligt Dekker alweer in het zwembad. En ze denkt alweer aan Rio.

De diagnose van baarmoederhalskanker kwam binnen als een mokerslag bij de 30-jarige Dekker. “Ik had helemaal nergens last van”, zegt ze. “Onwerkelijk. Mijn wereld stortte in, ik had geen idee waar ik het zoeken moest. Alles was onzeker.”

Dekker: mijn wereld stortte in

De eerste dagen na die mededeling dacht Dekker aan niets anders dan overleven, maar toen ze hoorde dat de ziekte nog in een beginstadium zat, ging ze weer verderdenken. Dekker dook het zwembad weer in, deels ook uit therapeutisch oogpunt, om haar hoofd leeg te maken. De Olympische Spelen van Rio de Janeiro kwamen snel weer in het vizier.

“Als er ook maar een kleine kans is op Rio, dan moet ik die pakken”, zegt ze. “Ik wist dat ik na de operatie even niet kon zwemmen, dus dan kon ik het maar beter meteen oppakken. Woensdagmiddag ben ik geopereerd en dinsdagochtend had ik nog een laatste, zware training.”

De buikoperatie duurde vijf uur en vanaf dat moment was het weer heel langzaam beginnen met herstellen, bewegen. Dinsdag kreeg ze van de dokter te horen dat ze het water in mocht, drie weken sneller dan een normale patiënt, maar Dekker is dan ook topsporter.

Dekker: vizier is al op Rio

“Ik ben meteen in het water geplonsd”, aldus Dekker. “Het stelt allemaal nog niet zo heel veel voor, ik moet heel rustig aan doen, maar ik ben gewoon heel blij. Ik bekijk het van dag tot dag.”

Dekker heeft een groot voordeel: ze heeft zich al gekwalificeerd voor Rio, op de 100 meter vlinderslag. “Ik heb vier maanden om op een acceptabel niveau te komen”, zegt ze. “Dat moet toch kunnen? Als het elke dag een beetje beter gaat, komt het goed.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl