Politie bij de arrestatie van de terreurverdachte in Rotterdam
NOS Nieuws

Rotterdamse verdachte Anis B. deel van Zerkani-netwerk

De 32-jarige Fransman Anis B. die gistermiddag in Rotterdam werd gearresteerd, heeft banden met het Zerkani-netwerk. Dat netwerk speelt een sleutelrol in de aanslagen in Brussel en Parijs.

"Het lijkt erop dat de kern van het netwerk in België zit", zegt verslaggever Nicole le Fever. "Het is een internationaal netwerk dat dus ook zijn banden heeft in Rotterdam."

Het netwerk is genoemd naar de leider ervan: Khalid Zerkani, uit Molenbeek. Hij werd vorig jaar juli in Brussel veroordeeld tot twaalf jaar cel voor ronselen.

In datzelfde proces werd Abdelhamid Abaaoud bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel, ook voor het ronselen van jihadisten. Abaaoud bereidde later met anderen de aanslagen in Parijs voor en werd gedood bij een politieactie in Saint-Denis op 18 november.

Khalid Zerkani

Een andere verdachte in hetzelfde proces was Reda Kriket. Hij werd bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel, omdat hij deel uitmaakte van een netwerk dat mensen ronselde om af te reizen naar Syrië.

Kriket werd donderdag opgepakt in de Franse stad Argenteuil. Hij was bezig een aanslag in Parijs voor te bereiden. In zijn telefoon stond het nummer van Anis B., die gisteren in Rotterdam werd gearresteerd. De twee zijn ooit samen afgereisd naar Syrië.

Waakzaam

"We weten dat de Europese veiligheidsdiensten nu een lijst hebben met daarop acht namen van mannen die ook verbonden zijn met dit netwerk", zegt Le Fever.

Waar die mannen zich precies bevinden is volgens Le Fever niet bekend. "Het zou kunnen dat ze hier zijn. Iedereen is waakzaam, de veiligheidsdiensten werken nu samen en maken jacht op deze verdachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl