NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte opgepakt in Rotterdam bij grote politie-actie

In Rotterdam-West is bij een grote politie-actie op verzoek van Frankrijk een terreurverdachte gearresteerd. De 32-jarige man werd opgepakt door een arrestatieteam op de Burgemeester Meineszstraat. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terreuraanslag in Frankrijk. Nog drie anderen werden bij de actie opgepakt.

De politie doorzocht na de arrestaties woningen op de Mathenesserweg op explosieven. Uit voorzorg werden tussen de 20 en 25 omwonenden geëvacueerd, maar die konden kort na 23.00 uur weer terug naar huis. Ook werd toen het grootste gedeelte van het afgezette gebied weer vrijgegeven.

De actie eindigde volgens het Openbaar Ministerie om 01.30 uur. Bij de huiszoekingen zijn munitie, telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, geld en drugs in beslag genomen.

'Telefoonnummer'

Volgens verschillende media waaronder het Franse persbureau AFP is de opgepakte hoofdverdachte in Rotterdam de 32-jarige Fransman Anis B. Hij zou eerder met terreurverdachte Reda Kriket naar Syrië zijn gereisd.

Kriket werd donderdag opgepakt in een voorstad van Parijs. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een nieuwe aanslag in Frankrijk. Bij Kriket zou een telefoonnummer in Rotterdam zijn gevonden. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft niet bevestigd dat de opgepakte man B. is, maar zegt wel dat de verdachte aan Frankrijk wordt uitgeleverd.

Frankrijk had vrijdag om de aanhouding van de verdachte in Rotterdam gevraagd. Hij is de afgelopen dagen geobserveerd en werd vanmiddag ingerekend toen hij het appartement had verlaten waar hij verbleef.

Van de drie anderen die zijn aangehouden, is weinig bekend. Twee van hen zijn mannen van 43 en 47 jaar met een Algerijnse achtergrond. Over de derde is nog niets bekendgemaakt.

De aanhoudingen zijn het werk van de Dienst Speciale Interventies (DSI), een anti-terreureenheid van de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl