De Marokkaanse Belg Abdelhamid Abaaoud die is veroordeeld
NOS Nieuws

Hoge straffen voor jihadronselaars België

In Brussel zijn 29 mensen veroordeeld voor onder meer het ronselen van jongeren voor de strijd in Syrië. Drie mannen kregen 20 jaar, onder wie de Marokkaanse Belg Abdelhamid Abaaoud. Hij is het vermoedelijke brein achter de verijdelde terreuraanslag in Verviers.

Voor de rechtbank in de Belgische hoofdstad stonden 31 mensen terecht. Ze werden verdacht van het ronselen van jongeren in Brusselse gemeenten voor de jihad, zijn zelf naar Syrië vertrokken of stonden op het punt om dat te doen. De helft van de verdachten woonde het proces niet bij omdat ze in Syrië zitten of inmiddels zijn omgekomen.

Haatimam

De 28-jarige Abaaoud zit in Syrië en werd bij verstek veroordeeld. Onder meer voor het meenemen van zijn 13-jarige broertje Youness. Abaaoud heeft zich naar eigen zeggen aangesloten bij Islamitische Staat. Ook twee anderen kregen 20 jaar cel. Een van de twee is waarschijnlijk omgekomen in Syrië, de ander was wel aanwezig in de rechtszaal.

De haatimam Khalid Zerkani uit Molenbeek kreeg twaalf jaar gevangenisstraf voor ronselen. Hij heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Twee andere kopstukken moeten acht jaar de cel in. De meeste verdachten werden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Twee vrouwen werden vrijgesproken.

Naar schatting zijn zo'n 400 mensen uit België naar Syrië en Irak vertrokken voor de gewapende strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl