Op 6 april is het raadplegend referendum over het associatieverdrage met Oekraine. NOS

SP wil debat over 'onverantwoord' rommelig verloop referendum

time icon

Oppositiepartij SP wil op korte termijn een debat met minister Plasterk over de organisatie van het Oekrainereferendum in Nederland. De partij vindt dat het onverantwoord klungelig en rommelig verloopt, zegt SP-Kamerlid Van Raak.

Het Kamerlid somt enkele van problemen op, zoals de discussie over het aantal stemhokjes en verkiezingsborden en het geld dat door gemeenten voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Vandaag werd bekend dat PostNL in een aantal gemeenten bij de stemkaart een informatiefolder heeft meegestuurd. In die folder wordt uitleg gegeven over de voor- en nadelen van het associatieverdrag met Oekraine, het onderwerp van het referendum.

Niet serieus

"Al deze zaken tonen aan dat bestuurders die initiatief van de burgers niet serieus nemen", stelt Van Raak. Hij wil van Plasterk voor dinsdag 12.00 uur duidelijkheid over de PostNL-folder. "Sinds wanneer heeft PostNL, de commerciële bezorger van de stempassen, de taak om ook een politieke duiding te bezorgen?"

Het raadplegend referendum is over anderhalve week, op woensdag 6 april. Het is een burgerinitiatief om stemgerechtigden hun mening te laten uitspreken over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraine. De SP, die een nee-campagne voert, wil dat er buitenlandse waarnemers komen om het verloop van het referendum te controleren.

D66-leider Pechtold is tevreden dat het kabinet zich de afgelopen weken steeds meer inzet om stemmers te bewegen voor het associatieverdrag te laten stemmen, zo zei hij in het radioprogramma Spijkers met Koppen. "Koenders, Hennis, Rutte en Asscher, ze zeggen verstandige dingen", aldus Pechtold.

Nek-aan-nekrace

Hij is ook positiever over de opkomst. Ten minste 30 procent moet voor een geldig referendum naar de stembus en volgens Pechtold blijkt uit peilingen dat het een nek-aan-nekrace wordt.

STER Reclame