1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Plasterk hoeft niet voor extra stembureaus te zorgen bij referendum

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken hoeft er niet voor te zorgen dat gemeenten meer stembureaus hebben bij het Oekraïne-referendum volgende maand. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten.

Volgens de rechter kan niet worden gezegd dat gemeenten hun werk niet goed doen; de wet zegt niets over het aantal stembureaus dat een gemeente moet hebben. Bovendien zijn het de gemeenten zelf die beslissen welke stembureaus opengaan, aldus de rechtbank. Plasterk hoeft ook geen extra geld uit te trekken voor het referendum.

Minder stembureaus

Een op de tien stembureaus gaat niet open bij het Oekraïne-referendum, bleek eerder uit onderzoek van de NOS. In sommige gemeenten is dat zelfs nog veel minder; in sommige gemeenten gaat maar 30 procent van de stembureaus open.

De rechtszaak tegen Plasterk was aangespannen door het Forum van Democratie, dat voor een 'nee'-stem bij het referendum pleit. "Dit is erg jammer voor de democratie", aldus voorman Thierry Baudet van die stichting. Hij noemt het 'boerenbedrog' dat sommige gemeenten fors minder stembureaus instellen. "Dat Plasterk dat niet kan rechtzetten, is een fout in de wet."

Volgens het Forum is het belangrijk dat er genoeg stembureaus zijn, omdat er een opkomstdrempel is; bij minder dan 30 procent van de stemmen is het referendum niet geldig. Minder stembureaus kunnen zorgen voor een lagere opkomst, is de gedachte.

Eerder verloor GeenPeil, een van de aanjagers van het referendum, een rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal over extra stembureaus. Maandag dient bij de rechtbank in Den Bosch nog een rechtszaak van Forum voor Democratie tegen de gemeente Son en Breugel. "We hebben nog niet alle hoop verloren", aldus Baudet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl