Iwan Spekenbrink
NOS Wielrennen

Spekenbrink: we kunnen niet genoeg renners in België krijgen

Wielerploeg Giant-Alpecin kan morgen niet meedoen aan Dwars door Vlaanderen. "Door het ongeval in januari konden we maar met zes renners starten, maar nu kunnen vier renners niet in de buurt van België komen. En met twee renners kunnen we niet aan de start verschijnen", vertelt manager Iwan Spekenbrink in Langs de Lijn En Omstreken.

Of Giant wel had gereden als genoeg renners in startplaats Roeselare hadden kunnen komen, vindt Spekenbrink moeilijk te zeggen. "Als mensen principiële bezwaren zouden hebben gehad, dan had ik ze als werkgever niet naar de koers gestuurd."

"Dit overstijgt de sport, ik vind het heel moeilijk. Sommige mensen zeggen: je moet je niet laten kisten hierdoor, de sport moet doorgaan. Maar morgen is wel een dag van nationale rouw. Ik vind dat je niet iemand er heen moet sturen als hij bang is."

Spekenbrink: "De vliegvelden (waar de eerste aanslagen plaatsvonden dinsdagochtend, red.) horen tot de best bewaakte plekken, dan is 200 kilometer door het land niet te doen. Je kunt simpelweg niet alles beveiligen."

Bij de Ronde van Vlaanderen (zondag 3 april) mogen toeschouwers op bepaalde stukken geen rugzak bij zich hebben. Toch zet ook die veiligheidsmaatregel niet veel zoden aan de dijk, meent Lippens. "Dat kan bij de start en de finish, maar je kunt langs een parcours van 260 kilometer geen lint van agenten neerzetten. Een koers is niet te beveiligen zoals dat bij een stadion kan. Het is schijnveiligheid die je creëert."

Kan De Ronde worden afgelast?

Toch verwacht hij niet dat de Ronde van Vlaanderen, 'de Hoogmis' van het wielrennen, zou worden afgelast. "Dan moet er echt iets heel geks gebeuren. Maar als het dreigingsniveau op de koers gericht is, dan zou het kunnen."

Spekenbrink benadrukt dat renners, organisatie en toeschouwers moeten vertrouwen op de instanties. "Die weten of we kunnen koersen. Als ze nu zeggen dat het veilig genoeg is om voor een koers, moet je dat volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl