Het Stade de France wordt ontruimd bij de aanslagen in Parijs vorig jaar
NOS VoetbalAangepast

Franse minister: EK voetbal gaat gewoon door

"We hebben besloten dat het EK gewoon doorgaat. Daarmee willen we laten zien dat we het hoofd zullen bieden aan de terreur." Dat heeft Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, gezegd na de aanslagen in Brussel.

Deze zomer is het EK voetbal in Frankrijk. Het eindtoernooi wordt gezien als mogelijk doelwit van terrorisme, helemaal sinds de aanslagen in Parijs van vorig jaar, waaronder bij het voetbalstadion Stade de France tijdens de interland Frankrijk-Duitsland.

Franse minister: EK voetbal gaat gewoon door

"We laten grote evenementen doorgaan, net zoals de klimaattop van vorig jaar", zei Cazeneuve na een bijeenkomst van de projectgroep veiligheid EK 2016.

"Want de regering zal alle middelen inzetten om de veiligheid op die evenementen te garanderen. En we gaan samen alles op alles zetten om extra waakzaam te zijn en steeds de risico's te evalueren."

Fanzones

Er komen gewoon fanzones tijdens het EK, maar die zullen omgeven zijn met strenge veiligheidsmaatregelen. Cazeneuve: "Alle terreinen waar fanzones komen, zijn vrij toegankelijk maar zullen afgesloten worden met hekken. Fans mogen geen rugzakken of koffers mee naar binnen nemen en worden gefouilleerd. Ook is er cameratoezicht."

De veiligheidsmaatregelen kosten Frankrijk zeventien miljoen euro en gelden voor alle fanplekken, ook voor fanbijeenkomsten in steden waar niet gevoetbald wordt.

Politie bij het Stade de France op 14 november, een dag na de aanslagen in Parijs

De aanslagen in Brussel laten zien dat we niet voor niets strenge maatregelen nemen, zegt de minister. "Er komen geen extra maatregelen, want we houden sinds de aanslagen vorig jaar in Frankrijk al rekening met het hoogste dreigingsniveau."

Wel is besloten om nog 10.000 extra beveiligers in te huren.

Oefening met aanslag fanzone

Vorige week werd in Nîmes een grote oefening gehouden met een aanslag op een fanzone. Zo'n duizend mensen deden mee aan de oefening.

Een fanzone geldt als ‘een zwakke plek’ in de beveiliging: een stadion is beter te beschermen omdat daar alleen mensen met kaartjes binnen kunnen gaan. De minister van Binnenlandse Zaken kondigde nog meer oefeningen aan.

Oefening in "fanzone"in Nîmes op 17 maart 2016

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl