Afgehakt hoofd: vergelding of intimidatie?
De Mocro-oorlog in Amsterdam heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Vanmorgen vroeg werd een afgehakt hoofd achtergelaten bij een beruchte waterpijpbar. Met deze 'Mexicaanse' methode lijkt de al jaren durende bendeoorlog een nieuwe fase in te gaan.
Om 07.15 uur loopt Stan Koeman, eigenaar van een cateringbedrijf aan de Amstelveenseweg in Amsterdam, naar buiten en gooit sinaasappelschillen in de container. Alles is rustig in zijn buurt, ook bij de naastgelegen shisha-lounge Fayrouz.
Even later staat Stan gehakt te draaien, als zijn broer binnen komt. Er ligt een hoofd op straat, zegt hij tegen Stan. "Ik dacht: je bent gek. Maar ik ging mee naar buiten en inderdaad..."
Het hoofd is op zo'n manier neergelegd dat het lijkt alsof het bij Fayrouz naar binnen kijkt. De waterpijpbar staat al jaren bekend als een ontmoetingsplek voor criminelen. In 2012 werd er in de kelder van het pand al een moord gepleegd en later werd een tweede liquidatie ternauwernood voorkomen.
De politie is heel snel ter plaatse. De locatie zal een van de redenen zijn. De andere is dat een dag eerder elders in Amsterdam-Zuidoost een uitgebrande auto is gevonden met daarin een onthoofd lichaam.
Agenten plaatsen een emmer over het hoofd en zetten de omgeving onmiddellijk met zwarte schermen af.
Al snel gaat in criminele kringen de naam rond van Nabil Amzieb, een 23-jarige bekende van de politie. Aan het eind van de middag bevestigt de politie dat het inderdaad om hem gaat.
Op internet duikt een filmpje op van het bebloede hoofd en Crimesite meldt dat hetzelfde filmpje door Amsterdamse criminelen wordt gedeeld via Whatsapp.
Later op de ochtend besluit burgemeester Van der Laan het shisha-café per direct te laten sluiten. Hij noemt de lugubere vondst "een schok voor de openbare orde".
Liquidaties
De moord is de zoveelste in een langere serie sinds 2012. Het begint als een ruzie tussen twee criminele bendes van hoofdzakelijk Marokkaanse en Antilliaanse afkomst over een partij van 225 kilo cocaïne. Die is door de autoriteiten onderschept in de haven van Antwerpen. Omdat niemand echter weet waar de drugs gebleven zijn, komen criminelen tegenover elkaar te staan.
Daarbij gaat het dan nog om bendes rond enerzijds de Antilliaan Gwenette Martha en anderzijds Benaouf A. Op 22 april 2012 is Redouan Boutaka het eerste slachtoffer van een reeks liquidaties. Er volgen er nog minstens twintig, in Nederland maar ook in onder andere Suriname, Spanje en Panama. Ook Martha zelf moet eraan geloven.
Elke moord lijkt gewelddadiger en brutaler dan de moord die eraan vooraf ging. Er wordt gemoord in het Scheepvaartmuseum, op een drukke dansvloer, vlakbij een schoolplein. Het absolute dieptepunt is de liquidatie van Luana Luz Xavier, de vriendin van crimineel Najib 'Ziggy' H. In december 2014 wordt zij voor de ogen van haar kinderen op straat doodgeschoten.
Ook voor de politie is steeds vaker onduidelijk wat de reden voor een liquidatie is.
De nieuwste methode, het afhakken van een hoofd en dat op een bewuste locatie als 'boodschap' achterlaten, luidt een nieuwe fase in van de Mocro-oorlog. Eentje die volgens NOS-justitieredacteur Remco Andringa de politie voor grote zorgen plaatst. "Is dit een vergelding of een vorm van intimidatie? Ook voor de politie is het steeds vaker onduidelijk wat de reden voor een bepaalde liquidatie is."
Inmiddels is ook allang geen sprake meer van twee bendes die het met elkaar aan de stok hebben. "Het loopt nu allemaal door elkaar heen. Het zijn een soort criminele zzp'ers van wie de loyaliteit doorlopend verschuift, afhankelijk van het moment en van de zakelijke belangen."
De Mocro-oorlog speelt ook zeker niet alleen tussen Marokkanen en Antillianen, ook Nederlanders en criminelen met andere nationaliteiten zijn erbij betrokken.
Al zijn het volgens Andringa toch vooral Marokkanen die voor het nieuwe bloed zorgen.
"In de Amsterdamse wijken Oost en West worden veel voornamelijk jonge Marokkanen gerekruteerd. Het zorgelijke daarbij is dat die jongeren veel sneller dan vroeger zwaar geweld gebruiken. Ik denk dat iedereen daarom ook bezorgd is wat de reactie van 'de tegenpartij' op deze nieuwste liquidatie zal zijn."