De politie doet onderzoek bij de shisha-lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg
NOS Nieuws

'Afgehakte hoofd is nieuwe fase in Mocro-oorlog'

Het is zeker niet ondenkbaar dat het afgehakte hoofd dat vanmorgen in Amsterdam werd gevonden, te maken heeft met de drugsoorlog die in Amsterdam woedt. Dat zegt Wouter Laumans, misdaadjournalist en auteur van het boek Mocro Maffia. Het hoofd werd vlak bij een shisha-lounge aan de Amstelveenseweg gevonden.

De lounge Fayrouz staat bekend als ontmoetingsplek voor criminelen die betrokken zijn bij die oorlog. "Ik kreeg gisterochtend door dat er iemand onthoofd was, en dat die gevonden was in een brandende auto. Tegelijkertijd kreeg ik te horen dat het hoofd ergens afgeleverd zou worden bij wijze van waarschuwing."

Volgens Laumans komt de shisha-lounge veel in politieonderzoeken voor. "De lounge is door de politie weleens omschreven als het hoofdkwartier van een van de drugsbendes in Amsterdam. Ik leg direct een link met de mensen die figureren in mijn boek."

Bij de shisha-lounge is eerder een moord geweest, zegt Laumans. "Vlak daarvoor was de man in Fayrouz geweest. En nog niet zo heel lang geleden zijn er bij dat café mensen opgepakt die werden verdacht van het voorbereiden van een aanslag."

Als ik dit hoor denk ik: wat is de volgende stap?

Wouter Laumans, misdaadjournalist

Als de moord inderdaad te maken heeft met de drugsoorlog, dan betekent dat een nieuwe fase in de strijd die gaande is tussen de groepen binnen de zogenoemde 'Mocro Maffia', criminelen van veelal Marokkaanse of Antilliaanse afkomst, zegt Laumans.

Hij vergelijkt de wijze waarop de criminelen te werk gaan met de situatie in Mexico. "Daar laten drugslords hun gezag gelden door ergens een hoofd op de stoep neer te leggen. Als ik dit hoor denk ik: wat is de volgende stap?" Volgens hem laat de daad zien dat de mensen die hierachter zitten maling hebben aan de rechtsstaat.

"Wat de boodschap van het afgehakte hoofd precies is, weet ik natuurlijk niet", zegt Laumans. "Maar ik denk dat je moet denken aan niet praten of niet verraden. Iemand laat heel duidelijk zien dat hij heel erg boos is."

De afgelopen periode leek het even wat rustiger in Amsterdam. Maar dat was schijn, zegt Laumans. "Het afgelopen jaar zijn er dan wel niet zoveel moorden gepleegd in Amsterdam die samenhangen met dat conflict, maar buiten Amsterdam wel."

Extreem geweld

NOS-justitieredacteur Remco Andringa wijst erop dat deze vorm van extreem geweld weliswaar nieuw is voor de Mocro-maffia, maar dat het in andere criminele circuits eerder is voorgekomen. "Er zijn voorbeelden van behoorlijk gewelddadige liquidaties waarbij de slachtoffers bijvoorbeeld werden gemarteld."

Volgens hem lijkt het er inderdaad op dat de daders een boodschap hebben willen afgeven. "Al is het vooralsnog gissen wat er precies speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl