Studio Voetbal 6 maart 2016
NOS Voetbal

Somberen over Twente en dan belt Munsterman

Opeens gaat de telefoon van Jan Mulder, midden in de uitzending van Studio Voetbal. Het is Joop Munsterman. Waarom belt de oud-voorzitter van FC Twente?

Het begin van Studio Voetbal is niet anders dan anders. Met presentator Tom Egbers bespreken Willem Vissers, Jan Mulder, Kees Jansma en Mary Kok-Willemsen de titelrace in de eredivisie. Zowel koploper PSV als nummer twee Ajax is in vorm en dat met de onderlinge confrontatie op 20 maart in Eindhoven in het vooruitzicht.

Jansma denkt dat de topper beslissend wordt. "Tegen de kleintjes gaan PSV en Ajax weinig punten meer verspelen. Ik vind de opbouw van de betrokkenen zo mooi. Beide coaches zeggen dat ze beter en beter worden met als doel de spelers vertrouwen te geven."

Slag op middenveld

De Volkskrant-journalist Vissers heeft bij Ajax genoten van Amin Younes, Jan Mulder ziet in Arek Milik de sleutel tot succes en allen bewonderen de goal van PSV'er Davy Pröpper tegen FC Groningen en de treffer van Riechedly Bazoer tegen Willem II.

"De slag op het middenveld belooft ongelooflijk mooi te worden", aldus Vissers. "Bazoer, Klaassen en Gudelj tegen Pröpper, Guardado en Van Ginkel." Mulder neigt naar Ajax: "Bazoer is net iets sterker dan Guardado." Jansma schat PSV wat hoger in: "Cocu heeft meer keuzes, heeft meer achter de hand."

'Middenveldslag PSV-Ajax belooft mooi te worden'

Dan FC Twente. De Tukkers zitten in nog zwaarder weer na de presentatie van het rapport Knüppe over de Enschedese club. Volgens KNVB-directeur Bert van Oostveen is de kans groot dat FC Twente volgend jaar geen betaald voetbal speelt.

Mulder vraagt zich af of Van Oostveen zoiets wel mag zeggen. Hij is weliswaar directeur betaald voetbal, maar geen lid van de licentiecommissie. "Hij heeft dat bewust gedaan om Twente wakker te schudden", zegt Vissers. "Hij vindt dat Twente te laks reageert op wat er is gebeurd."

Van der Laan en Munsterman

De vraag is nu wat er gaat gebeuren met oud-voorzitters Aldo van der Laan en Joop Munsterman, die beiden nog een vordering van miljoenen bij de club hebben en daarmee tot de belangrijkste schuldeisers behoren.

De gemeente wil alleen garant staan voor 32 miljoen euro als een aanzienlijk deel van die vorderingen vervalt en dat betekent dat Munsterman en Van der Laan (gedeeltelijk) moeten afzien van die vordering.

'Mag Van Oostveen dit wel zeggen?'

"Het is een complexe situatie", aldus Vissers. "De club moet op de knieën voor de mensen die de situatie hebben veroorzaakt. Twente heeft de KNVB gewoon bedonderd."

"Munsterman en Van der Laan hebben nooit een euro verdiend aan Twente, maar er is wel afgrijselijk wanbeleid gevoerd", aldus Jansma.

'Bel me Joop'

Wat willen Munsterman en Van der Laan?, vragen de analisten van Studio Voetbal zich af. "Bel me Joop", roept Jan Mulder tijdens de uitzending vertwijfeld.

En warempel. Even later gaat de telefoon van Mulder. Het is Munsterman. De oud-voorzitter spreekt, niet te volgen voor de kijker, met Mulder, die vervolgens wegloopt van de tafel.

Munsterman belt Jan Mulder in Studio Voetbal

Studio Voetbal gaat ondertussen verder met vrouwenvoetbal. De Nederlandse voetbalvrouwen verloren zaterdag in Rotterdam met 4-1 van Noorwegen en daarmee is kwalificatie voor de Olympische Spelen bijna uit zicht.

Mary Kok-Willemsen ziet in vergelijking tot voorgaande jaren te weinig verbetering. "Nederland wil tegenwoordig meer het spel bepalen, maar heeft daar de kwaliteiten nog niet voor", zegt het voormalig hoofd vrouwenvoetbal bij FC Twente.

'Weinig verbetering in vrouwenvoetbal'

"De opleiding moet beter worden", zegt Vissers. "Welke opleiding", reageert Kok-Willemsen. "Er zit geen structuur in."

Boodschap Munsterman

Jan Mulder zit inmiddels weer aan tafel. Hij heeft nieuws over Munsterman.

"Joop zegt geen enkele voorwaarde te hebben gesteld bij de onderhandelingen. Zes dagen geleden heeft hij dat ook tegen het bestuur van Twente gezegd. Sindsdien heeft hij niks meer vernomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl