Gerald van den Belt
NOS Voetbal

Bestuurlijke top van FC Twente moet weg

De conclusies in het onafhankelijke rapport over FC Twente, in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB, zijn spijkerhard. Onderzoeker Ben Knüppe vindt dat nagenoeg de hele top van FC Twente ongeloofwaardig is geworden en het veld moet ruimen. Dat geldt ook voor directeur Gerald van den Belt.

Ook valt in het rapport te lezen dat de KNVB in de periode vanaf 2012 tot en met 2015 bewust op het verkeerde been is gezet. Dat kan grote gevolgen hebben voor oud-bestuursleden Joop Munsterman en Aldo van der Laan.

De kans is groot dat zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld en juridisch worden vervolgd. Beiden mogen in de toekomst nooit meer een functie bekleden bij FC Twente.

Geen plaats

Behalve Van den Belt is er volgens Knüppe ook geen plaats meer voor de bestuursleden Hein Trebbe, Hennie ten Hag en Joop de Winter. Daarmee is Twente bestuurlijk onthoofd, alleen Ton Heerts (voorzitter FNV) blijft buiten schot.

Twente reageert voorlopig alleen met een verklaring van interim-directeur Onno Jacobs: "De bestuursleden nemen het rapport zorgvuldig door en beraden zich over de te nemen vervolgstappen. Eerder al is door de bestuurders van FC Twente toegezegd dat alle aanbevelingen voor uiterlijk 1 mei aanstaande zullen worden doorgevoerd."

Niet integer

Knüppe concludeert dat bij Twente 'de betaler kon bepalen'. "Daarbij werd bestuurlijk vaak niet integer gehandeld. Zo werd de licentiecommissie van de KNVB in de kwesties Dusan Tadic en Doyen bewust op het verkeerde been gezet. Transparantie over een ieders handelen was onvoldoende aanwezig", stelt de onderzoeker.

Bij de transfer van Dusan Tadic, die in 2014 werd verkocht aan Southampton, is bewust 1,8 miljoen euro aan vergoedingen voor zaakwaarnemers buiten de boeken gehouden door FC Twente.

Of Van den Belt en de bestuursleden zich zomaar zullen neerleggen bij een vertrek, is nog maar de vraag. De kans dat er een juridische oorlog uitbarst is groot, ook omdat enkele bestuursleden miljoenen in de club hebben zitten.

Joop Munsterman in oktober 2014 bij Excelsior-FC Twente

De gemeente Enschede en de KNVB eisen dat Twente de aanbevelingen van het onderzoek uitvoert. De gemeenteraad wil garant staan voor een bedrag van 32 miljoen euro, maar wil dat alleen als Twente zich bestuurlijk reorganiseert.

Twente heeft de gemeente hard nodig, want de financiële schuld is opgelopen tot zo'n 90 miljoen. Woensdag geeft de club in een persconferentie nadere uitleg over het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl