De Grolsh Veste in Enschede
NOS Voetbal

FC Twente: wil de echte Houdini opstaan?

  • Bert Schabbink

    Redacteur NOS Sport

  • Bert Schabbink

    Redacteur NOS Sport

Als drenkelingen, eenzaam dobberend op de oceaan en turend naar het schip dat doorvaart. Zo zaten Onno Jacobs en Huub Rakhorst vanmiddag achter de tafel tijdens de persconferentie van FC Twente.

Het duo moest de klappen opvangen na het onafhankelijke onderzoeksrapport. Daarin werd eens te meer duidelijk dat er in Enschede een onvoorstelbare bestuurlijke puinhoop is achtergelaten. Jacobs is pas twee maanden actief als interim-directeur, Rakhorst werd in mei vorig jaar aangesteld als bestuurslid; niemand in de voetballerij die hem kent. Van de echte schuldigen ontbrak elk spoor.

Tijd en geld

De conclusies uit het onderzoek zijn glashelder en keihard. Los van het gebrek aan geld is tijd nu de grootste vijand. Twente heeft 90 miljoen euro schuld en voor 1 mei moet de zaak op orde zijn. Dus: geen geld en amper tijd.

Waar Jacobs en Rakhorst - begrijpelijkerwijs - alle strohalmen aangrijpen, toont Bert van Oostveen zich realistischer. De directeur van de KNVB acht de kans zeer klein dat Twente erin slaagt de zaak vlot te trekken.

Onno Jacobs op de persconferentie in de Grolsh Veste

Hoe ga je in twee maanden een compleet nieuwe bestuursstructuur invullen? In de wetenschap dat er nog meer lijken uit de kast gaan rollen. Want binnenkort is het onderzoek naar de transfers afgerond, waarbij vooral die van Dusan Tadic van schimmigheden aan elkaar hangt. En ook de aanklager van de KNVB heeft nog een straf in petto.

Terug op aarde

Wie durft daar nog in te stappen? Gerald van den Belt begon februari vorig jaar ook vol goede moed als directeur. Won vertrouwen en wilde Twente weer terugbrengen op aarde. Dat ging iets sneller dan hem lief was. Ook hij raakte ongewild verstrikt in de janboel. Gevolg: afgeserveerd.

Heel Twente ziet het liefst dat Joop Munsterman en Aldo van der Laan worden gestraft voor het wanbeleid en de 'terror-cultuur' die ze loslieten op de club. Tijdens de persconferentie draaide Onno Jacobs om de hete brei heen. Logisch, hij moet een akkoord sluiten met de schuldeisers en, u raadt het al: Munsterman en Van der Laan hebben nog miljoenen in de club zitten. Met pek en veren zijn ze weggejaagd, maar de twee hebben Twente nog steeds in een wurggreep.

En in dat licht bezien was de uitspraak van Van Oostveen zo gek nog niet: Twente heeft een Houdini-act nodig.

Conclusies rapport Twente hard, maar kraakhelder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl