'Bestuurders leggen functie neer bij FC Twente'

Directeur Gerald van den Belt en bestuurslid Joop de Winter hebben hun functie bij FC Twente per direct neergelegd. De bestuursleden Hennie ten Hag en Hein Trebbe volgen komende week. Daarmee voldoet de voetbalclub aan de aanbevelingen van onderzoeker Ben Knüppe, die dinsdag met zijn rapport over de Enschedese club naar buiten kwam.

Onno Jacobs, interim-directeur van FC Twente, voegde er tijdens de persconferentie van dinsdagmiddag aan toe dat voor Van den Belt mogelijk nog wel een andere functie bij de club uit Enschede is weggelegd. 

Oud-politicus en FNV-voorzitter Ton Heerts blijft wel aan als bestuurder. Hij was volgens Knüppe pas laat op de hoogte van de vele misstanden die zich onder de al vertrokken Joop Munsterman en Aldo van der Laan hebben voorgedaan.

De top van FC Twente bestaat nu uit Jacobs, Heerts en Huub Rakhorst, de voorzitter van de Stichting FC Twente '65. 

Nog geen aansprakelijkstelling

De vraag of de voormalige bestuurders Munsterman en Van der Laan, onder wier leiding veel fout is gegaan op het financiële vlak, aansprakelijk gesteld zullen worden voor de bewezen malversaties bij de club zei hij nog niet te kunnen beantwoorden. Een van de redenen is dat er nog onderzoek wordt gedaan naar diverse transfers uit het recente verleden. 

Jacobs zei blij te zijn met het rapport van Knüppe. "Hoe groot de impact ook is voor de club en voor personen, we hebben nu wel helderheid. De conclusies zijn hard maar kraakhelder."

De interim-directeur ging nader in op de "ongezonde cultuur" waarover in het rapport gerept wordt. "Toen ik hier op 11 januari binnenstapte, voelde ik mij meteen welkom. Maar ik voelde ook angst bij medewerkers. Mensen waren gedrild om de zaken te doen zoals ze was opgedragen. Er was sprake van een angstcultuur: doe ik het wel goed? Mensen vroegen daarom ook steeds om bevestiging. Een pijnlijke constatering. Dat moet veranderen."

Nieuwe bestuursstructuur

Behalve op de allesbehalve rooskleurige financiële situatie moet FC Twente zich ook richten op een nieuwe bestuursstructuur. Zo zal er een tweekoppige directie gevormd worden die onder toezicht zal staan van een uit vijf personen bestaande raad van commissarissen. Wie dat kunnen en zullen zijn, is nog ongewis. Duidelijk is wel dat de nieuwe structuur er op 1 mei moet staan. 

Interim-directeur Jacobs kon niet zeggen of hij na die datum ook nog in dienst zal zijn van FC Twente. "Mijn doel is dat de club volgend seizoen nog een licentie heeft. We staan op dit moment onder curatele bij de KNVB en de gemeente Enschede. We hebben niet alles in eigen hand, maar doen er alles aan om de club weer gezond te maken.''

Onafhankelijk onderzoek

In december van 2015 kreeg FC Twente straf van de licentiecommissie van de KNVB omdat het onjuiste informatie had gegeven over de zogeheten Doyen-constructie. De inmenging van de investeringsmaatschappij rond transfers was niet correct. 

De voetbalclub mag voor straf drie jaar geen Europees voetbal spelen. Ook is de licentie onder voorwaarde ingetrokken. De licentiecommissie bepaalde dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de structuur en organisatie van de club. Twente moet de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport uitvoeren als het zijn licentie definitief terug wil.

STER reclame