EPA
NOS Nieuws

Oppositie meldt bestandsschendingen Syrië

De Syrische oppositie meldt verscheidene schendingen van het bestand dat om middernacht in Syrië is ingegaan. Hun woordvoerder zegt dat regeringstroepen vannacht onder meer het vuur openden op opstandelingen in de provincie Latakia, aan de grens met Turkije.

Bij de schotenwisseling die volgde zouden drie rebellen zijn gesneuveld. De Syrische regering heeft nog geen reactie gegeven.

De rebellen die werden aangevallen, behoorden tot het Vrije Syrische Leger. De woordvoerder zegt dat de opstandelingen het vuur zullen beantwoorden als ze worden aangevallen.

Aanslag

Enkele uren na het ingaan van het bestand ontplofte in de stad Salamiya, in de buurt van de stad Hama, een autobom, waarbij twee doden vielen. De terreurbeweging IS heeft de verantwoordelijkheid daarvoor opgeëist.

Rusland zegt dat de bombardementen in de afgesproken zones volgens afspraak zijn beëindigd.

Het bewind van president Assad verklaarde zich deze week akkoord met de wapenstilstand, die na overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland tot stand kwam. Het bestand duurt voorlopig twee weken. Gedurende die periode moet hulpverlening op gang komen. Verder moet het vredesoverleg worden voorbereid dat volgens de VN op op 7 maart hervat wordt.

De strijd tegen extremistische groeperingen zoals IS en al-Nusra gaat wel door, zegt Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl