De Nederlandse wandelaars na terugkeer van hun avontuur
NOS Nieuws

Wandelaars kozen voor zwaarste noodsignaal

De Nederlandse wandelaars die gisteren een tijd zoek waren in Noorwegen hebben toen ze in moeilijkheden waren voor het zwaarste noodsignaal gekozen op het alarmeringsapparaatje dat ze bij zich hadden. Op de SPOT zit een knop om een SOS-signaal uit te zenden en een om hulp te vragen.

"Door de SOS-knop in te drukken, gingen bij de hulporganisaties in Noorwegen alarmknoppen af, terwijl de hulpknop wellicht volstaan zou hebben", zegt NOS-verslaggever Marc Hamer in Noorwegen.

De dertien wandelaars behoorden tot de reisvereniging Nivon. Ze hadden geen relatief zware satelliettelefoon bij zich, maar alleen zo'n SPOT. Reisleider Friso Teerink erkent dat de noodknop gebruikt is, maar hij zegt dat dat volgens de Noorse reddingsdienst terecht was. Nivon hoeft geen kosten voor noodhulp te betalen, zegt hij.

 • Instagram / Reiske_nl
  De groep wandelaars in het Noorse nationale park Reinheimen
 • Instagram / Reiske_nl
  De groep wandelaars moest in een treintje naar de hut lopen op de tweede wandeldag
 • Google Maps
  Het gebied waar de wandelaars gisteren werden overvallen door het weer
 • EPA
  Noorse reddingwerkers rukten uit om de groep te zoeken

Over het feit dat de wandelaars geen satelliettelefoon bij zich hadden, zegt Teerink dat zo'n telefoon bovendien duur is. "We zijn een vereniging, geen reisorganisatie", zegt hij daarover.

De reisleiders bij Nivon zijn volgens Teerink ervaren genoeg om met een probleem als lawinegevaar om te gaan. In de zes jaar dat hij bij de organisatie werkt, was dit de eerste keer dat het calamiteitendraaiboek in werking moest worden gezet.

Nederlandse: blij dat we gered zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl