NOS Nieuws

'We dachten het niet te halen, daarom schuilden we in een hut'

Nederlandse: blij dat we gered zijn

"Halverwege dachten we dat we het niet gingen halen." Wandelaar Sabine Metzelaar, die vandaag samen met twaalf andere Nederlanders in Noorwegen uit een berghut werd gered, heeft dat gezegd tegen de Noorse televisie. "Dus hebben we besloten om in een kleine trekkershut te gaan zitten."

Vanmorgen om 08.00 uur ontving de Noorse reddingsbrigade een noodoproep van de wandelaars. De politie en het Rode Kruis begonnen direct een reddingsactie. "Vandaag besloten we dat het weer niet goed genoeg was om onze tocht te vervolgen. Dus drukten we op de noodknop."

Rond 15.30 uur vond de Noorse politie de Nederlanders in goede gezondheid in een hut bij de bergkam Vulustrupen. De groep is naar het plaatsje Grotli gebracht. "En nu zijn we hier. We zijn blij dat we gered zijn."

Op de beelden van de Noorse televisie is te zien dat de groep niet op de hoogte was van de opwinding rond de zoektocht. Zo zegt een van hen: "We zijn groot nieuws." Een andere wandelaar zegt dat ze snel haar ouders moet bellen.

Eerste beelden Nederlanders in Grotli

Ook Friso Teerink van reisorganisatie Nivon zegt dat de wandelaars van niets wisten. "Ze verkeren in goede gezondheid en hadden geen idee van de commotie die rond hun vermissing is ontstaan."

Hij heeft intussen contact gehad met de groep. "Ze hebben vanochtend zelf alarm geslagen, maar niet omdat ze in acute nood verkeerden. Ze zaten in een hut, ze hadden etenswaren bij zich, maar konden daar niet meer wegkomen door de sneeuw en de storm."

Via Nivon laten de wandelaars weten dat zij het goed maken. De groep betreurt alle commotie in Nederland, "vooral omdat de directe naasten zich veel zorgen hebben gemaakt".

De toeristen willen hun vakantie graag op een goede manier afronden. Ze vragen iedereen om hun privacy en die van hun naasten te respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl