NOS Nieuws

Blog reisleidster vermiste Nederlanders Noorwegen: het weer betrok

"Het is heel erg mooi hier en we boffen enorm met het weer." Dat schrijft de reisleidster van de groep Nederlanders die in Noorwegen werd vermist drie dagen geleden op haar weblog. De groep liep een route door het Noorse nationale park Reinheimen. Bij hun vertrek ziet het er nog naar uit dat het weer redelijk zal blijven.

Reisleidster Claire werkt sinds 2010 bij Spring Reizen, onderdeel van reisorganisatie NIVON, en blogt vaker over de wandelingen die ze maakt. Zo liep ze vorig jaar zes maanden door Amerika.

Sneeuwschoenen

De chauffeurs die de dertien Nederlanders naar het startpunt van de wandeltocht brengen, zijn verbaasd dat de groep door Reinheimen willen lopen, schrijft ze. "Weinig mensen komen naar dit gebied, want de andere parken in de buurt zijn veel bekender." Ook kijken de chauffeurs op van het schoeisel waarop de Nederlanders dat willen doen. "Ze zijn verbaasd over onze sneeuwschoenen – wintertours worden hier op langlaufski’s, sneeuwscooters of met een hondenslee gemaakt."

Aan het einde van de eerste dag schrijft ze over de tocht die ze hebben gelopen. "Onze eerste wandeldag zit erop en iedereen mag trots op zichzelf zijn; 16 kilometer is pittig. Zeker op sneeuwschoenen en met een volle rugtas."

De groep wandelaars in het Noorse nationale park Reinheimen

Ook vertelt ze dat het lopen door de vrieskou niet makkelijk is. "De hele dag buiten zijn in de vrieskou klinkt simpel, maar is het niet. De kunst is om het niet koud, maar zeker ook niet te warm te hebben. Wie het warm heeft gaat veel zweten, wat er bij stilstaan voor zorgt dat je snel afkoelt."

We lopen in een treintje om elkaar niet uit het oog te verliezen.

Reisleidster Claire

De dag erna maken de wandelaars zich op voor het volgende deel van de route, dat hen naar een bijna 12 kilometer verderop gelegen berghut zal brengen. "Het is een prachtige, maar koude ochtend. Er zijn geen andere mensen te bekennen en het is oorverdovend stil buiten; we hebben nu echt het gevoel heel ver van de bewoonde wereld te zijn."

Als de groep iets over de helft is, verandert het weer. "Als we het Torsvatnet, het Torsmeer, bereiken zien we de Torsbu-hut al in de verte liggen. De laatste vijf kilometer lopen we, vanwege het slechte zicht, in een 'treintje' zodat we elkaar niet uit het oog verliezen."

Ze eindigt haar post met een beschrijving van het avondeten. "Uit de voorraadkast pakken we het diner voor vanavond: rijst, doperwten en wortels en rendiergehaktballen uit blik. Toe zijn er koekjes en thee en koffie. Het is 15.00 uur en we beginnen met het ontdooien van het eten in blik en smelten van sneeuw voor drinkwater op de Jotul houtkachel."

Dat is het laatste bericht op de blog tot er vanmorgen rond 08.00 uur een noodoproep bij de Noorse reddingsbrigade binnenkomt. Een paar uur geleden werden de wandelaars gevonden in een berghut. Waarom de noodoproep werd verzonden, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl